Solidaritat i cooperació

DIA ESCOLAR DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU 2022

El Departament de Solidaritat i Cooperació organitza el Cicle per la Pau en commemoració del 30 de gener pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP).
DIA ESCOLAR DE LA NO-VIOLÈNCIA I LA PAU 2022
Foto muntatge d'un dels murals de l'Institut Maria Aurèlia Capmany

En commemoració del dia 30 de gener pel Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) té lloc a la ciutat el Cicle de Pau durant el primer trimestre de l’any.

La celebració del DENIP s’origina en una jornada educativa creada l’any 1964 pel poeta i educador mallorquí, Llorenç Vidal, que se celebra coincidint amb l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi (30/01/1948), líder pacifista indi que va defensar i va promoure la no violència i la resistència pacífica enfront de la injustícia i que va ser assassinat per defensar aquestes idees. 

En aquest context, el Departament de Solidaritat i Cooperació organitza el Cicle per la Pau oferint a centres escolars (primària i secundària) un ampli ventall d’activitats participatives per treballar amb infants, adolescents i joves de la ciutat els següents objectius:

  • Sensibilitzar que la pau és molt més que l'absència de guerres i baralles.
  • Conèixer i familiaritzar-se amb els conceptes d'amor universal, de no-violència i de pau positiva, així com amb els procediments de reivindicació no-violenta dels drets humans.
  • Saber resoldre els conflictes de manera pacífica i dialogant, és a dir, expressant les opinions de forma tranquil·la, clara i ordenada.
  • Compartir una estona amb l’alumnat i el professorat amb la finalitat de celebrar la diada de la no-violència i la pau.

Les activitats oferides als centres són:

  • Tallers per a estudiants d’entre 10 i 15 anys amb el col·lectiu Irènia per tal de donar a conèixer la cultura de la Pau i la No Violència i fomentar l’educació en la tolerància, la solidaritat i el respecte als Drets Humans.
  • Taller per a estudiants d’entre 10 i 15 anys amb l’associació RYE Ioga per l’Educació per tal d’experimentar com a partir de l’atenció posada en el propi cos, la ment es calma i es suavitzen les fluctuacions en els pensaments, reflexionar sobre la pròpia autoestima i el fet d’afrontar els conflictes d’una forma més serena i reflexiva, observar com mitjançant la relaxació del cos i la ment augmenta la pròpia concentració i disminueix l’agressivitat i ser conscients de la relació amb els i les companyes des de la calma, la pau, que aporten les estones de ioga en grup, en parelles o individuals.
  • I els projectes de murals per la PAU per a estudiants d’ESO o Batxillerat, projecte en el què aprenen sobre la cultura de la pau, dissenyen conjuntament el mural i l’executen a una de les façanes del seu propi centre. Enguany, aquesta experiència es realitzarà a l’Institut Neus Català i a l’Escola Virolai.

                                                                       

Tot un seguit d’ofertes que es complementen amb el què els diferents centres escolars treballen a les seves aules i que podrem seguir a través de les xarxes amb els hastags: #DENIP22 #EscolesXlaPau #NoViolència #EscolesXlaNoViolència

Més informació a Recursos per a centres educatius