Solidaritat i cooperació

MURALS PER LA PAU I LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS

L’alumnat de l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Neus Català i l’Escola Municipal d'Educació Especial Virolai han realitzat diversos murals envers la pau i la defensa dels drets humans.
MURALS PER LA PAU I LA DEFENSA DELS DRETS HUMANS
Foto muntatge dels murals de l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Neus Català i l’Escola Municipal d'Educació Especial Virolai

Durant la primavera i dins del Cicle de Pau, s’han organitzat diferents propostes en vers la pau i la defensa dels drets humans on l’alumnat de l’Institut Maria Aurèlia Capmany, l’Institut Neus Català i l’Escola Municipal d'Educació Especial Virolai ha volgut reflectir-ho a través d’una obra artística en les parets de cada centre.

Primerament, el grup d’alumnes de 3r ESO A d’Institut Maria Aurèlia Capmany ha participat de l’APS impartit pel Grup Eirene el qual ha fet una proposta educativa i teòrica sobre els conceptes que engloben els drets humans.

D’aquesta manera, l’execució de la part pràctica ha estat desenvolupar un mural com a producte final del servei comunitari.

Aquesta part pràctica gestionada per Esteban Marín, tallerista de la Fundació Contorno Urbano, ha consistit en un procés on l’alumnat ha reflexionat sobre la importància del diàleg i la violència. A través d’aquesta reflexió, l’alumnat ha creat un disseny en uns tallers previs a l'aula a la classe de Visual i Plàstica amb la professora Imma Boronat.

La pintura mural ubicada al pati del centre plasma el missatge de pau i amor, missatge que és urgent difondre i missatges de no-violència en contra de la guerra.

                                        

En segon lloc, l’alumnat de l’optativa de Visual i Plàstica de 4t d’ESO de l’Institut Neus Català ha participat d’un taller d’art urbà dirigit per B-Murals i l’artista Jan Vallverdú. Per a la creació del mural de la façana han fet unes dinàmiques a l’aula on l’alumnat ha treballat i pensat sobre el diàleg entre iguals, la diversitat, la cooperació, el creixement personal i el respecte. En relació amb aquests conceptes, han fet cerca de binomis entre imatge i concepte i ho han traslladat a la paret del centre amb el suport de l’artista Victor Vallés.

                                                                                   

Per acabar, l’alumnat de l’Escola Municipal d'Educació Especial Virolai ha participat dels tallers impartits pel col·lectiu Irènia Jocs de Pau on han considerat diferents valors humans i com a cloenda, han realitzat un mural que representa la idea de “construir la pau”. Aquest últim procés d’elaboració del mural ha estat tutoritzat per l'artista José Castro, il·lustrador, dibuixant de còmic i realitzador d'animació del nostre municipi.

                                                                                  

En aquest sentit, i com cada any, els centres educatius participen i contribueixen a donar veu a les problemàtiques que hi ha al món i mostren a través d’aquestes propostes la seva solidaritat. Per això, us animem a fer una visita a aquests murals i a reflexionar com han fet infants i joves de Cornellà de Llobregat.