Cornellà es mobilitza per condemnar la violència contra les dones

Cornellà es mobilitza per condemnar la violència contra les dones

Experts de diferents àmbits analitzen al Citilab les formes menys visibles de la violència masclista

Cornellà compta des de l'any 2000 amb una Comissió Institucional i un protocol per actuar de forma ràpida i coordinada en cas de violència de gènere

Cornellà torna a aixecar la veu contra la violència de gènere de forma rotunda amb diferents actes commemoratius al voltant del Dia Internacional contra la Violència Masclista, el 25 de novembre, i amb la intenció de sensibilitzar la població envers aquesta xacra social. El dia 25, Cornellà mostrarà el seu rebuig unànime amb l'acte de lectura d'un manifest i un homenatge a les víctimes. Serà a partir de les 17.30 h a la plaça de l'Església.

Les formes menys visibles de la violència masclista

Abans de l'acte central, durant tota la setmana, Cornellà dirà: prou a la violència contra les dones! I ho farà amb activitats com ara una exposició a la biblioteca de Sant Ildefons produïda per la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català de les Dones i la UAB sota el títol "Violència masclista en la parella. Desmuntem mites?".

Dijous, 24 de novembre, experts de diferents àmbits es donaran cita al Citilab per realitzar un anàlisi global de la violència masclista i totes les seves manifestacions. La Jornada, que tindrà lloc entre les 9 i les 13.30h, comptarà amb la presència de Maribel Pons, directora del Servei d'Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva del Baix Llobregat, Roberta Villalón, professora associada del departament de sociologia i antropologia de la Universidad de St. John's (USA), Fernando Lacasa, Coordinador del Centre de Salut Mentral Infantil i juvenil, Xavier Pujols, Co-director de l'institut de Sexologia de Barcelona o Oriol Ginés, psicòleg, fundado i vicepresident de l'Associació Conexus, entre d'altres.

Dissabte, 26 de novembre, es farà un partit de futbol solidari contra la violència masclista (10.00h al camp de futbol de Sant Ildefons). A nivell comarcal, el diumenge 27 de novembre, tindrà lloc una marxa reivindicativa i de sensibilització dels municipis del Baix Llobregat, que a Cornellà sortirà de la plaça de l'Església, a les 10h.

Aquestes actuacions s'emmarquen en el treball per la igualtat que la ciutat desenvolupa de manera continuada durant tot l'any, a través del Consell de la Dona i el Centre d'informació i Recursos per a les dones, que va ser un dels primers de la comarca en entrar en funcionament.

Durant 2015, al CIRD es van atendre un total de 75 dones per violència masclista. D'elles un 43% van ser dones d'entre 46 i 65 anys i un 32% de 30 a 45 anys. Les dones ateses van sol•licitar majoritàriament assessorament per part dels serveis jurídics i orientació social i psicològica.

Cornellà, ciutat pionera

Cornellà ha estat pionera en la instauració de mesures i protocols per actuar de forma immediata davant qualsevol indici de violència de gènere. L'any 2000 es va crear una Comissió Institucional per coordinar les actuacions en aquesta matèria de les diferents institucions, cossos de seguretat i departaments involucrats en aquest tema.

Des d'aquesta comissió s'ha definit un protocol d'actuació i un circuit d'intervenció. El Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) de Cornellà actua com a coordinador i ofereix atenció inicial i orientació, assessorament jurídic, programes de suport psicològic especialitzat i grups d'autoestima i suport emocional. L'any 2015, es va crear també la Plataforma Cívica contra la violència masclista, per desenvolupar iniciatives de conscienciació.

III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat

D'altra banda, el ple municipal del mes d'octubre va donar llum verda al III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat a Cornellà per al període 2016-2020. Un document marc que sorgeix després de l'anàlisi dels projectes posats en marxa a la ciutat fruit dels dos plans anteriors i que té com a prioritat afavorir la igualtat de gènere des d'una perspectiva àmplia, integral i transversal a tota la ciutat.

Aquest Pla s'ha estructurat a partir de tres eixos: Afavorir unes adequades condicions d'igualtat en tots els terrenys; treballar per a l'eradicació de la violència de gènere; i compromís del govern municipal amb la igualtat efectiva de gènere en tots els àmbits socials. Aquest eixos es concreten en prop d'una seixantena de mesures que abasten propostes que van des de l'àmbit laboral; la promoció de l'educació, la formació i la presència cultural de les dones; el lideratge femení i l'emprenedoria, el mercat laboral i el treball actiu per una ciutat no sexista i amb recursos per lluitar contra la violència masclista.

 

 


Cornellà de Llobregat, 21 de novembre de 2016
Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00