Michel Camdessus: "hi ha una necessitat urgent de canviar el nostre model de consumir i de produir"

Michel Camdessus: "hi ha una necessitat urgent de canviar el nostre model de consumir i de produir"

El destacat economista francès analitza en la seva intervenció les causes de l’actual crisi i convida a treure’n profit per millorar la nostra disposició futura, convidant a les empreses a aprofundir el seu compromís social

Michel Camdessus ha ofert una ponència amb el títol ‘Sortir de la crisi: quin futur es planteja per al sistema econòmic i financer mundial?’ avui a l'Auditori de Cornellà, en el marc de les jornades Cornellà Creació-Fòrum. Al llarg de la seva intervenció, l’exdirector del Fons Monetari Internacional també ha aprofitat per destacar que en la situació actual, hem d’aprofitar per “adonar-nos que estem en una important necessitat de canviar el nostre model de consumir i de produir”, citant les previsions d’esgotament de les reserves de combustible i l’estrés hídric que es preveu que patirà un 50% de la humanitat l’any 2050.

Camdessus ha intervingut a l'Auditori de Cornellà, després d'un dinar amb l'assistència de prop de 200 persones, vinculades als sectors empresarials i comercials de Cornellà i del Baix Llobregat. Precisament, l’economista ha demanat un major compromís social a les empreses entre els canvis que tots els sectors i institucions han d’assumir de cara al futur.

Michel Camdessus ha reflexionat en la seva ponència sobre les causes de l’actual crisi econòmica: “hi ha hagut una preocupant barrera d’errors tècnics i de falta d’ètica”, en l’actuació de diferents corporacions financeres i bancàries. I els països del G7, tot i les advertències, havien decidit no intervenir. “Com és possible que tot i haver identificat el problema no s’hi pogués fer res?”, ha apuntat l’economista. Ha explicat que és difícil trobar una resposta satisfactòria, tot i que ha apuntat que “aquests comportaments estaven arrelats en un context cultural de ceguesa col·lectiva que desarmava tota vigilància”, reduint qualsevol intercanvi financer a “mercaderia”.

L’exdirector gerent de l’FMI assegura que el moment actual és crític, justament quan es comença a sortir de la crisi. Segons Camdessus, hi ha una antiga llei financera que diu “es requereix d’una crisi per començar a reformar”. Durant la crisi es reforma una mica, però quan les coses van bé la tendència és back to business as usual, és a dir, tornar a fer el que anàvem fent i el més ràpidament possible. En aquest sentit, ha valorat positivament les mesures de les autoritats monetàries europees, per supervisar més de prop les institucions financeres, tant bancs, com borses, com assegurances. Així mateix, Camdessus considera que “en el marc mundial no s’ha actuat amb la mateixa celeritat”, mencionant la institució que va dirigir durant més d’una dècada, el Fons Monetari Internacional.

Gran coneixedor de l’economia del nostre país, Camdessus manté que tant a Catalunya com a Espanya, “sabem prou bé que hi ha moments en la història en què s’ha de canviar. Canviar nosaltres i canviar el món”. Així mateix, ha destacat la seva confiança en la “formidable capacitat” per sortir-se’n de les dificultats, de la tenacitat i optimisme que condueixen les economies catalana i espanyola, per obtenir “cada vegada més un paper més afermat tant a Europa com al món”.

La trobada amb el reconegut economista francès és la tercera de les sis trobades previstes en el marc de la plataforma de debat Cornellà Creació – Fòrum, un projecte que promou l’Ajuntament de Cornellà fonamentat en el diàleg i el debat sobre els nous paradigmes econòmics. Els propers convidats seran Joseph Stiglitz, premi Nobel d’Economia, el 16 d’abril; l’executiva Isabel Aguilera, el 14 de maig i l’11 de juny posarà el punt i final d’aquest primer cicle, Ferran Soriano, el president de Spanair.

Cornellà Creació – Fòrum és una iniciativa adreçada al teixit empresarial que obre Cornellà i a les seves empreses a l’exterior posant en contacte diferents actors econòmics a través d’aquestes trobades mensuals. Una oportunitat de conèixer vivències empresarials d’èxit per poder analitzar-les i generar iniciatives que puguin ser un referent pels empresaris de Cornellà i la comarca del Baix Llobregat.

El cicle 'Tallers' convida el 25 de març a Francesc Rufas, expert consultor en estratègia empresarial i màrqueting

La seu del CitiLab a Cornellà acollirà el proper 25 de març una nova trobada dels Tallers, un cicle de El fundador i director d’Enginy Assessors, Francesc Rufas, conferències en petit format, complementàries i paral·leles al programa del Cornellà Creació – Fòrum.serà l’encarregat de l’acte, consultor en l’àrea de màrqueting i management empresarial. Rufas ha estat nomenat pel diari Expansión i la consultura internacional Daemon com un dels vuit millors experts consultors en Màrqueting del país.

“Màrqueting: desconstruir per construir” és el títol de la seva ponència al llarg de la qual donarà una visió del màrqueting que desmitifica el seu tecnicisme per tractar-ho des del sentit comú i des de la perspectiva de l’organització empresarial.

www.cornellacreacio.cat
cornellacreacio.blogspot.com

Cornellà de Llobregat, 12 de març de 2010

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00

 

Tornar