Cornellà impulsa una campanya a bars i restaurants per a conscienciar la ciutadania sobre la lluita contra la violència masclista

23 de novembre de 2022

La campanya ‘Cornellà posa la lupa’ contra la violència domèstica, inclou enguany el repartiment de més de 75.000 estovalles de paper amb missatges de conscienciació a bars i restaurants de la ciutat

En el que portem d’any s’han atès, des del Centre d’Informació i Recursos per a les Dones, 231 dones de diferents barris de la ciutat, un 35% més que l’any anterior

Un total de 1.400 alumnes d’ESO de Cornellà han participat en els tallers de prevenció sobre les violències en parelles joves

 

Cornellà se suma, un any més, a la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Masclista, que se celebra el 25 de novembre per reivindicar i aixecar la veu contra aquesta xacra social. El compromís municipal se centra, un cop més, en la necessitat de reforçar els circuits de prevenció, atenció i intervenció.

Per aquest motiu, i amb la finalitat de de conscienciar a la ciutadania, aquest any es repartiran més de 75.000 estovalles de paper als bars i restaurants de la ciutat  amb missatges sobre violència masclista dins del programa ‘Cornellà posa la lupa’.

Més de 200 dones ateses fins a l’octubre

A Cornellà s’ofereix una atenció integral a dones en situació de violència masclista, tant en l'àmbit social, psicològic i jurídic per donar resposta immediata i urgent a les necessitats de les dones i dels seus fills i filles a càrrec. Així mateix, en col·laboració amb el departament de polítiques d’ocupació municipal, s’ofereixen projectes sociolaborals amb l'objectiu d'acompanyar les dones en els itineraris formatius i en la recerca activa de feina.

Fins al mes d’octubre de 2022, el Centre d’Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) va atendre a 231 dones víctimes de maltractaments, gairebé un 35% més que l’any anterior i que augmenta de forma progressiva cada any. La franja d’edat més nombrosa és entre els 31 i  els 45 anys.

Una comissió específica realitza el seguiment d’aquests casos per preveure les situacions de més risc. En aquest sentit, des del CIRD es compta amb un grup de diagnòstic per a dones en situació de violència masclista amb l'objectiu d’oferir atenció psicològica i emocional immediata, en aquesta etapa inicial.

Des de l’any 2000 Cornellà compta amb una Comissió Institucional sobre violència de gènere que coordina els protocols i les actuacions en aquesta matèria de les diferents institucions i departaments involucrats en aquest tema.

Treball preventiu i conscienciació als instituts

A més de les intervencions que s’han dut a terme des del CIRD, també s’han coordinat activitats de prevenció envers aquesta violència amb els més joves, realitzant tallers als instituts de la ciutat. De fet, el curs 2020-2021 un total de 1.400 alumnes d’ESO han realitzat tallers de prevenció de les violències en parelles joves i sobre comportaments al voltant del mite de l’amor romàntic. 

El juny de 2015 va néixer la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat (XAJI) a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Va començar com a prova pilot a l’Institut Esteve Terradas i actualment estan integrats els sis instituts de la ciutat i formen part d’ella 192 joves. La XAJI parla el llenguatge dels joves i pretén ser un referent entre els nois i noies de la ciutat per tal de poder donar-los el recolzament necessari en cas de conèixer o estar vivint situacions de violència.cornella-posa-lupa-circular.png

https://cornellaposalalupa.cat/es

ACTES COMMEMORATIUS:

L’Ajuntament des del CIRD i amb la col·laboració d'entitats com el Consell de la Dona duen a terme aquest mes diverses activitats de sensibilització dirigides a tota la ciutadania.

DIMARTS 22 DE NOVEMBRE

VIOLÈNCIES SEXUALS EN OCI NOCTURN: MÉS ENLLÀ DE LES PUNXADES I LA SUBMISSIÓ QUÍMICA

Hora: 18h Castell de Cornellà

Amb Ana Burgos García, antropòloga i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s (FSC).

Performance ‘La Violència masclista que cantem i ballem’

A càrrec del Grup de Dones Titan Teatre.

DIVENDRES 25 DE NOVEMBRE

ACTE INSTITUCIONAL COMMEMORATIU I LECTURA DEL MANIFEST

Hora: 18.30 h. Plaça de l’Església
A càrrec del grup de dones del Club Social Espai3. Fundació Salut Mental Catalunya. 

DIUMENGE 27 DE NOVEMBRE

9ª MARXA EL BAIX LLOBREGAT CONTRA LA VIOLÉNCIA MASCLISTA

Hora: 10.30 h. Plaça de l’Església

Caminada conjunta dels municipis de la comarca.

Informació i inscripcions al CIRD: 93 474 28 41 igualtat@aj-cornella.cat