A Cornellà vine en transport públic

L'Ajuntament de Cornellà presenta el pla de mobilitat que regirà els accessos i l'aparcament a les immediacions de l'estadi del RCD Espanyol durant els partits. Aquest pla es posarà a prova durant la presentació del camp a l'afició, el proper diumenge 2 d'agost davant el Liverpool, i regirà durant tots els partits de l'Espanyol al nou estadi.

Cornellà disposa d'una completa xarxa de transport públic per accedir al camp:

  • Ferrocarrils de la Generalitat (línies del ramal Llobregat-Anoia) té parades a les estacions de Cornellà-Riera i Almeda, situades a 6 i 11 minuts a peu de l'estadi, respectivament.
  • Rodalies Renfe (l'estació Cornellà-Centre, línies R4 i R1, és a 13 minuts a peu)
  • Metro (línia 5), amb parada també a Cornellà-Centre
  • Tram (línies T1 i T2), també s'aturen a l'intercanviador de Cornellà-Centre

S'ha endegat la campanya "A Cornellà vine en transport públic" que detalla totes aquestes alternatives, amb el temps necessari per fer el recorregut a peu des dels diferents mitjans de transport. També s'hi indiquen l'itinerari que cal seguir per accedir en cotxe des de les principals vies, tot i que no és recomanable.

La manera més pràctica i còmoda per a tothom serà venir al camp de Cornellà en els mitjans de transport públic mencionats, donada la seva proximitat, la situació dels nusos viaris circumdants i la mateixa trama urbana de la zona. Els mitjans del transport integrat tenen parades a Cornellà a una distància de l'estadi d'entre 6 i 13 minuts a peu.

El primer plànol detalla la situació de les parades dels diferents mitjans de transport públic, així com el temps necessari per arribar al camp. A les hores en què es disputen els partits, aquests mitjans de transport tenen capacitat per assumir un important augment d'usuaris.

Els Ferrocarrils de la Generalitat, segons fonts de l'entitat, mantenen una freqüència de trens habitual entre 10 i 15 trens per hora procedents de Barcelona, segons si és dia festiu o feiner. A Cornellà-Riera s'hi aturen trens de les línies L8, S33, S4, S8, R5 i R6, i el temps de trajecte des de Barcelona-Plaça Espanya fins a aquesta estació és de 15 minuts.

A més, aquestes línies també comuniquen directament Cornellà amb Igualada i Manresa a través de les línies Llobregat-Anoia. Els convois que circulen regularment s'estima que poden absorbir entre 2.700 i 9.000 passatgers per hora.

En segon lloc, Cornellà-Centre es troba a 13 minuts a peu del camp i és un intercanviador amb parades de Renfe, Tram i metro. Pel que fa a Renfe, s'hi aturen trens de les línies de rodalies R1 (Molins de Rei-Barcelona-Mataró-Maçanet) i R4 (Sant Vicenç de Calders-Vilafranca-Barcelona-Manresa).

Pel que fa al Tram, s'hi aturen les línies T1 i T2 (que donen servei des de Barcelona-Francesc Macià, l'Hospitalet i Esplugues fins a Sant Joan Despí; i al mateix intercanviador també finalitza la línia 5 del metro.

Una estimació de la capacitat combinada de tots aquests mitjans és d'uns 17.000 usuaris per hora (en dia festiu) i 23.000 usuaris (en dia feiner), amb marge suficient per absorbir l'arribada d'afeccionats.

Accessos recomanats

Per als afeccionats que vinguin d'indrets més allunyats en vehicle privat, l'accés recomanat és la sortida 15 de la Ronda de Dalt. En el segon plànol es detalla la manera d'arribar a l'entorn de l'estadi des de les principals vies d'accés a la ciutat de Cornellà.

Aquest accés facilita l'arribada a les zones d'aparcament més pròximes, en especial als polígons industrials d'Almeda i Famades, així com en alguns pàrquings subterranis de pagament (World Trade Center i Fira de Cornellà).

Cal remarcar que els accessos en vehicle tenen l'handicap que la sortida 609/610 del Cinturó del Litoral/A2, que serà la més propera a l'estadi, es troba actualment en obres per part del Ministeri de Foment, precisament per augmentar la seva capacitat.

En l'àrea més propera al camp es reservaran zones d'aparcament per als autocars de les penyes (c/Albert Einstein, Ctra. del Prat, explanada de la Fira de Cornellà) i per a motos (c/Tirso de Molina).

D'altra banda, l'Ajuntament de Cornellà també regularà de manera especial l'accés en vehicle a les zones urbanes més properes a l'estadi (barris de Centre-Riera i barri d'Almeda), facilitant l'accés als veïns per evitar sobrecarregar carrers de poca capacitat viària.

Pla de mobilitat RCD Espanyol