2011 Any Europeu del Voluntariat

A la Unió Europea n'hi ha prop de 100 milions de ciutadans de totes les edats que inverteixen el seu temps, talents i diners per fer una contribució positiva a la comunitat com a voluntaris en organitzacions de la societat civil, grups de solidaritat, clubs juvenils, hospitals, escoles, grups esportius, etc. Catalunya compta amb més de 15.000 associacions actives, 2.500 fundacions i més de 600.000 persones voluntàries.

A Cornellà, el voluntariat és un dels programes principals del Pla de Joventut i una de les línies principals per fer de la nostra ciutat un exemple de participació i col·laboració entre tots i totes per millorar la nostra qualitat de vida. Cornellà compta amb més de 300 entitats amb moltes persones voluntàries al darrere d’aquestes associacions i un nombre important de ciutadans i ciutadanes (més de 200) que individualment s’ofereixen cada any al Punt de Voluntaris de Cornellà per participar en les diferents activitats que requereixen de la seva implicació.

Per a la Comissió Europea, el voluntariat és una expressió activa de la participació ciutadana que enforteix els valors comuns europeus, com la solidaritat i la cohesió social. El voluntariat també ofereix importants oportunitats d'aprenentatge, perquè la participació en activitats de voluntariat poden proporcionar a les persones noves habilitats i competències que fins i tot poden millorar la seva empleabilitat. Això és especialment important en aquest moment de crisi econòmica.

El voluntariat juga un paper molt important en sectors tan variats i diversos com l'educació, la joventut, la cultura, l'esport, el medi ambient, la salut, l'assistència social, la protecció del consumidor, l'ajut humanitari, la política de desenvolupament, la investigació, la igualtat d'oportunitats i les relacions exteriors.

Objectius de l'Any Europeu del Voluntariat

1. Crear un entorn per facilitar el voluntariat a la Unió Europea
2. Capacitar les organitzacions de voluntaris i millorar la qualitat del voluntariat
3. Recompensar i reconèixer activitats de voluntariat
4. Donar a conèixer el valor i la importància del voluntariat

La Comissió Europea espera que aquest Any Europeu del Voluntariat pugui portar a un augment del voluntariat i a una major consciència del seu valor afegit, i que posarà en relleu el vincle entre el compromís voluntari a nivell local i la seva importància en els context europeu més ampli.

L'objectiu és involucrar a tots els nivells -europeu, nacional, regional i local-, en un enfoc d'abaix a dalt. D'aquesta manera el protagonisme serà en la mesura del possible dels voluntaris i les organitzacions de voluntaris.

VOLUNTARI! MARCA LA DIFERÈNCIA!  Aquest és el lema per a l'Any Europeu del Voluntariat que han decidit  els participants en un concurs obert a través d'internet impulsat per la Comissió Europea.