40 anys de la Riuada de 1971 i del seu esperit solidari i compromès

Visita la galeria de fotografies aportades per la ciutadania

Departament de Patrimoni

Aquest any Cornellà commemora el 40è. aniversari de la Riuada de 1971. Però no és només el record del desbordament d’un riu, el Llobregat; és molt més. És el reconeixement a l’esperit de solidaritat i unitat d’una ciutadania que es va organitzar de manera espontànea, amb lideratges veïnals, per resoldre en primera persona allò que l'administració veia des de la llunyania.

Aquest aniversari esdevé un homenatge als homes i les dones de la riuada. Van fer història, van perdre la por i malgrat la repressió, van participar en el disseny de la nova Cornellà. Ells i elles van recollir signatures per una nova canalització del riu, es van manifestar per la neteja dels barris, van teixir una xarxa de col·laboració i debat per redefinir la ciutat; en definitiva, van promoure la democràcia.

Des del Centre Social de l’Almeda, al Casino Cultural de Sant Ildefons, el Patronat del barri Centre i les diverses associacions de veïns van seure les bases d’aquesta ciutat que tenim, oberta i participativa. A ells i a elles els devem part dels valors d’esforç, diàleg i progrés que ens permeten gaudir de la nostra ciutat avui en dia.

Així va ser

  • Nit del 20 de setembre de 1971.
  • El Llobregat nega els barris Almeda, Centre i Riera.
  • L’aigua entra a la ciutat a 80 quilòmetres per hora i supera els dos metres i mig d’alçada. 
  • El 25% de la població, més de 20.000 veïns i veïnes, resulten afectats directament
  • 6.300 habitatges queden destrossats, i  carrers, cases i fàbriques plenes d’aigua i de fang
  • No hi va haver víctimes mortals ni desapareguts

Una exposició de TOTS

L’exposició "La Memòria del Fang. La Riuada de 1971" ens traslladarà a la devastadora riuada que va sacsejar Cornellà l’any 1971 i al moviment assembleari i associatiu que va nàixer arran d’aquesta catàstrofe. La trobareu al Castell de Cornellà del 20 de setembre al 23 d’octubre.
Els veïns i les veïnes de Cornellà han donat un exemple de col·laboració i compromís amb la ciutat i han aportat a la mostra fotografies, diversos materials i testimonis de l’època. Una participació indispensable per reviure l’esperit solidari d’aquell moment.

Col·loqui per conèixer tots els detalls

“La Taula de la Memòria. 40 anys de les riuades de 1971” és un altre dels actes que se celebrarà aquest any a Cornellà per l’aniversari del desbordament del Llobregat. El col·loqui reunirà cornellanencs i cornellanenques de totes les edats, des d’afectats directes fins a joves que només han sentit parlar de l’assumpte o l’han vist a alguna fotografia. La visió experta l’aportaran l’historiador Joan Tardà i el periodista Manuel Campo Vidal, en un diàleg moderat per l'expresident del Patronat, Joan Romagosa. Si voleu assistir: dimecres, 28 de setembre a les 19:30h. Castell de Cornellà.