La recollida d’oli fregit s’amplia a més centres educatius

Departament de Medi Ambient

L’Ajuntament de Cornellà amplia el servei de recollida d’oli fregit a més escoles de la ciutat. Fins ara, els dispensadors d’ampolles estaven disponibles als centres educatius Els Pins, Martinet, Montserrat, Sant Miquel i Sant Ildefons. Des de desembre, també s’ha fet extensiu a 8 escoles més: L’Areny, Anselm Clavé, Antoni Gaudí, Ignasi Iglesias, Dolors Almeda, Abat Oliba, Alexandre Galí i Suris.

L’oli fregit, si no es recull separadament, contamina l’aigua, el clavegueram i el sistema de depuració d’aigües residuals, les aigües subterrànies i la vida fluvial i marina. En canvi, si es tracta adequadament es pot fer servir per aconseguir biodiesel, sabons, cosmètics…

Contenidors als mercats

Aquests dispensadors s'afegeixen als contenidors que des de l'estiu estan instal·lats als tres mercats municipals: Centre, Sant Ildefons i Marsans. Després de cuinar, només hem d’esperar a que l’oli es refredi, abocar-lo dins d’una ampolla de plàstic i dipositar-la suaument dins d’un dels contenidors instal·lats. Aquesta és la part del procés on els ciutadans tenim una responsabilitat fonamental, és una col·laboració imprescindible.

A partir d’aquest punt, una empresa especialitzada el recull, el neteja i el trasllada a una planta transformadora. També s’ha de tenir dues consideracions en compte: aquesta iniciativa només és per a oli vegetal domèstic, no per a olis industrials; a més, mai es deu vessar el líquid directament al contenidor.