Presentació del documental 'La ciutat de fang'

"La ciutat de fang" és un documental de Fuera de Campo, un col·lectiu artístic format per Isaac Cañizares, Eva Murgui i Marina Rodríguez. Recull l'experiència de la nit del 20 de setembre de 1971, quan el riu Llobregat va inundar els barris d’Almeda, Centre i Riera de Cornellà de Llobregat. L’aigua va entrar a la ciutat a 80km/h i va superar els dos metres i mig d’alçada. 20.000 veïns i veïnes es van veure directament afectats i 6.300 vivendes van quedar destrossades. Vam veure la fragilitat d’un món que encara estava sortint de la postguerra.

Cada veí va viure la seva pròpia història, mentre l'aigua convertia en fang moltes de les seves aspiracions. Jordi Fort, al dia següent, es va llençar al carrer armat amb la seva càmera per recollir les restes en nitrat de plata. En aquell moment ell no era conscient de la importància de les seves fotografies, que amb el temps serien dels pocs testimonis de la catàstrofe. La seva mirada es va convertir en la mirada de tot un poble. Ara en Jordi no hi pot veure. S'ha velat la seva mirada però no els seus records. Els seus ulls són ara els de la seva dona, amb els que repassa els llocs que va fotografiar durant la riuada de Cornellà de Llobregat del 20 de setembre de 1971.

El documental "La ciutat de fang" s'estrena dijous, 19 de setembre, a les 19.00 hores, al Castell de Cornellà. Forma part del projecte 'Concèntrica, mirades fora d'òrbita' que impulsa l'Ajuntament de Cornellà per fomentar el sector audiovisual i les arts visuals contemporànies.

Fons fotogràfic de l'Arxiu històric de Cornellà

Més informació sobre "La ciutat de fang"
Concèntrica, mirades fora d'òrbita