Cornellà tindrà el primer Museu de les Matemàtiques de Catalunya

Departament de Patrimoni

L’Ajuntament de Cornellà ha arribat a un acord amb l’Associació del Museu de les Matemàtiques de Catalunya (MMACA) per instal·lar-se a la nostra ciutat i establir una exposició permanent, que començarà a caminar a principis d’any i que donarà origen al primer museu de les matemàtiques de Catalunya. Aquest singular museu estarà ubicat a la segona planta de l’actual Palau Mercader, un espai amb més de 300 metres quadrats, que acollirà exposicions, tallers i activitats de tota mena on les matemàtiques s’abordaran des d’un vessant pràctic i lúdic.

L’Associació, creada per un grup de professors i matemàtics de tot Catalunya, es planteja com a principal repte popularitzar les matemàtiques i fer-les més emocionants i aplicables al desenvolupament social, econòmic i personal. L’Ajuntament de Cornellà va considerar important establir a la ciutat aquesta seu per l’important vessant educatiu d’aquest projecte, com a eina per divulgar i estimular una imatge social positiva de les matemàtiques, i com a important instrument de suport a la tasca dels centres educatius, tant locals com de tot Catalunya, des de primària fins a la universitat, tot i complementant-la amb propostes i activitats de tota mena.

Activitats per a famílies i escoles

A principis d’any obrirà les portes aquest museu, que oferirà una programació per a escolars a partir del cicle mitjà i superior de primària i una altra per a les famílies. A l’exposició permanent es podran veure i treballar materials manipulatius i lúdics, amb diferents nivells de dificultat. Els diferents espais, materials i jocs que es podran manipular representen petits reptes o mostren aspectes inhabituals i sorprenents de la matemàtica i de la seva aplicació a la vida quotidiana. Així es trobaran mòduls de trencaclosques de polígons i políedres, combinatòria, il·lusions òptiques, miralls i simetria, estadística i probabilitat, o calidoscopis, entre d’altres. També està previst poder traslladar a l’espai del Parc de Can Mercader algunes de les activitats.

Museu Palau Mercader
Associació MMACA
Museus de Cornellà