L’app de seguretat ciutadana de Cornellà s’estén a sis municipis de la comarca

CONSULTA TOTES LES APP DE CORNELLÀ AQUÍ

Els ajuntaments de Cornellà, L’Hospitalet, el Prat, Esplugues, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Sant Just Desvern posen en marxa la primera aplicació mòbil de seguretat interterritorial a Europa, per a diferents municipis d’un mateix entorn urbà. En total arribarà a una població potencial d’uns 560.000 ciutadans. La iniciativa s’inscriu en un projecte de desenvolupament territorial en xarxa (Europe in your Life) que promou la cooperació interterritorial de policies locals. 

Cornellà ja comptava amb aquesta aplicació des de fa aproximadament un any, i ha registrat 5.000 descàrregues amb un balanç molt positiu del seu funcionament. Ara s'esténdrà paulatinament als altres sis municipis de la comarca i estaran totalment operatives properament, ja que en alguns casos es fa per fases, de manera gradual.

L’objectiu és que l’aplicació sigui una eina d’interrelació i comunicació de caràcter immediat entre la persona usuària i la policia local de cadascun dels municipis. La formació d’aquesta plataforma de set municipis metropolitans, que podria ampliar-se en el futur a altres poblacions, permetrà millorar la cooperació interterritorial, alhora que s’adapta a la mobilitat de la ciutadania entre els municipis metropolitans.

La nova aplicació ha estat presentada avui pels alcaldes i per les alcaldesses de L’Hospitalet, Núria Marín; Cornellà, Antoni Balmón; el Prat, Lluís Tejedor;  Gavà, Raquel Sánchez; Esplugues, Pilar Díaz; Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José, i Sant Just Desvern, Josep Perpinyà.

L’aplicació estarà disponible a les plataformes que operen en la telefonia mòbil depenent del sistema que utilitzin (Android o IOS) o a través d’un codi QR.

Disponible en quatre idiomes

L’aplicació es podrà utilitzar en quatre idiomes (català, castellà, francès i anglès). La persona usuària s’haurà de registrar amb unes dades bàsiques (com ara el DNI) que es validaran mitjançant un correu electrònic i amb la garantia del tractament confidencial de les dades.  

La ciutadania tindrà accés a la versió de l’aplicació de la seva ciutat, però si té activada la localització GPS i es desplaça a un altre dels municipis que integren la plataforma, l’aplicació es connectarà automàticament a la versió del territori en el qual la persona usuària s’ubica en aquell moment i podrà accedir a totes les opcions (trucada d’emergència, comunicació d’incidències, farmàcies de guàrdia, consells, etc.). 

Tot i que l’aplicació presenta un contingut bàsic general, cada versió municipal s’adapta a les necessitats de cadascuna de les policies locals i de la ciutadania del municipi. L’actualització dels continguts es farà a través d’una comissió de treball permanent integrada per tots els caps de les policies locals que formen la plataforma.

L’aplicació permetrà realitzar trucades ràpides d’emergència a la Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra i al 112, així com comunicar incidències i denúncies a través d’un botó que es manté actiu a la pantalla, independentment del contingut obert. 

També es poden enviar incidències relacionades amb anomalies a la via pública, accidents, incivisme, robatoris, agressions o vehicles abandonats, entre altres, i es poden situar en un mapa adjunt amb la possibilitat d’enviar una fotografia o una petita descripció.

Consells puntuals segons el calendari i l'actualitat de la ciutat

D’altra banda, es pot triar l’opció de rebre alertes push i consells puntuals relacionats amb el dia a dia de la ciutat, com ara talls de carrers de llarga durada o en vies principals, proves esportives de gran circuit, cavalcades de reis...

A més d’aquests continguts interactius, l’aplicació ofereix la possibilitat de consultar informació sobre les següents qüestions, entre d’altres:

  • Farmàcies de guàrdia
  • Primers auxilis
  • Consells de seguretat ciutadana
  • Informació de persones denunciades com a desaparegudes (diferenciant l’àmbit local, estatal i de l’abast de la Interpol)
  • Normes bàsiques de civisme
  • Comerç local, amb un enllaç al web municipal en relació amb aquest àmbit.
  • Dades sobre la policia local (història, programes de prevenció...)
  • Seguretat vial

L’aplicació ha estat desenvolupada per l’empresa Einsmer, de Cornellà.