Entre tots/es construïm la pau 2015

CICLE D’ACTIVITATS PEL FOMENT DE LA PAU I LA NO-VIOLÈNCIA 2015.  

ENTRE TOTS/ES CONSTRUÏM LA PAU.

________________________________________

 El que anomenem "Entre tots/es construïm la Pau" és el producte de la unió de moltes sensibilitats de la nostra ciutat per treballar entre tots plegats per fer de

Cornellà una ciutat constructora de la Pau.

El Consell Municipal de Cooperació i Solidaritat internacional va acordar al

desembre de 2008 que havíem de treballar més explícitament la Pau com un deure i un dret per a les ciutats i els ciutadans i ciutadanes. A l’any 2009, la nostra ciutat es va convertir en municipi constructor de la Pau i des de llavors forma part del Grup d’Ajuntaments constructors de la pau, coordinats per la Diputació de Barcelona.

Des del 2009, l’Ajuntament de Cornellà, conjuntament amb ciutadans i ciutadanes, entitats de solidaritat, centres escolars i la xarxa de biblioteques de Cornellà, organitzem el Cicle de Foment de la Pau.

Enguany, des del 13 de gener al 29 de febrer el programa Entre Tots Construïm la Pau recull un conjunt d’activitats (tallers, xerrades, exposicions,...) que vol reflectir que Cornellà és una ciutat que vol participar en la construcció d’un món

millor i per a que això pugui ser realitat algun dia és molt important “construir

un món en pau”.

 

 

 

" Cultura es relaciona amb els objectes i és un fenomen del món ; l'hospitalitat es relaciona amb la gent i és un fenomen de la vida . "

" Una filosofia de la humanitat es distingeix d'una filosofia de l'home per la seva insistència en el fet que no és un Home , parlant- se a si mateix en diàleg solitari , sinó els homes parlant i comunicant-se entre si, els que habiten la terra "

Hannah Arendt

 

Hannah Arendt , va ser una filòsofa política de les més influents del segle XX .

Arendt defensava un concepte de « pluralisme » en l'àmbit polític. Gràcies al pluralisme, es generaria el potencial d'una llibertat i igualtat polítiques entre les persones. Important és la perspectiva de la inclusió de l'Altre. 

Arendt se situava de forma crítica enfront de la democràcia representativa i preferia un sistema de consells o formes de democràcia directa . 

 

 

 

 


Activitats en motiu del Dia Escolar de la Pau i la No Violència

 

Contes  a les Biblioteques 

Rondalles d’aquí i d’allà, els contes ens uneixen.

 A la Mediterrània, com a molts d’altres indrets del món, sempre s’han explicat contes. Els contes entretenen, ajuden a explicar, amb la fantasia, l’inexplicable i també transmeten valors i normes de cada cultura.

Narració dramatitzada de tres contes procedents de diferents indrets de la Mediterrània que introdueixen els conceptes d’amistat, solidaritat, autoafirmació i reconeixement de les qualitats dels altres. Acompanyant la narració es pinten els personatges i/o representem alguns dels contes.

 

Dia i hora: 28 de gener a les 18h. Lloc: Biblioteca Marta Mata (C/Rubió i Ors, 184)

Dia i hora: 27 de febrer a les 18h. Lloc: Biblioteca Central Cornella (Mn. Andreu, 15)

 

Contes Africans per la pau. La pau no s’improvisa: s’aprèn.

 A l’Àfrica, els contes són uns dels instruments més adients per a transmetre a la infància valors propicis a la pau, la bona convivència, la prevenció i la resolució pacífica de conflictes.

 

Però l’objectiu que s’ha d’assolir no és només de fer que els més petits siguin artesans de pau més tard, quan arribin a l’edat adulta. Al contrari, es tracta també d’ensenyar-los principis i pautes concretes de comportaments que siguin generadores de pau en les seves relacions d’avui, tant dins de la família com d’altres marcs (escola, carrer, esplai, etc.). L’activitat que proposem es fonamenta en aquesta contribució de l’educació per a la pau a la humanització del món quotidià de la infància.

Dia i hora: 6 de febrer a les 18h. Lloc: Biblioteca Sant Ildefons (Pl. Carles Navales)

________________________________________

 Taula Rodona “la tolerància a la diversitat com a camí a la Pau” 

Intervindran:

+ Ivan Pera i Itxart, Director de la Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU. Docent del Postgrau en Cultura de Pau, Cohesió Social i Diàleg Intercultural (Fund. carta de la Pau)

+ Jordi Calvo Rufanges, Doctor en pau , conflictes i desenvolupament per la Càtedra UNESCO de Filosofia per la Pau de l'UJIló. És membre i investigador del Centre Delàs, del CEMS (UPF) i del IUDESP (UJI) .

Introdueix i modera:

+ Gemma Coll Laorden. Professora i coordinadora de mediació i convivència  de l’Institut Maria Aurèlia Capmany de Cornellà. 

 

Dijous, 26 de febrer a les 18.30h. Lloc: IES Maria Aurèlia Capmany 

________________________________________

Celebració del Dia Escolar de la No Violència i la Pau, a les escoles  i instituts de Cornellà 

Les escoles Els Pins, Betània, Abat Oliva, Sant Miquel, Montserrat, Sagrada família ; i els Instituts Miquel Martí i Pol, Maria Aurèlia Capmany,i Esteve Terradas  organitzen activitats (tallers de plàstica, xocolatada solidària, lectures de poesies, contes i manifests escrits pels alumnes, cançons per la pau, tapissos i frisos de missatges per la pau, xerrades...) amb els alumnes per celebrar aquest dia tan especial (30 de gener) que coincideix amb  aniversari de la mort de Gandhi. 

L’alumnat de l’escola Sant Ildefons decorarà el centre amb vinyetes de l’exposició 25 arguments per la pau. 

Dia: del 27 al 31 de gener

 

Tallers per la Pau, a les Escoles, a càrrec d’OMBÚ. 

“La Nur i en Llorenç cerquen un país en pau” 

Un taller de PAU que cerca sensibilitzar els nens i nenes en l’experiència de l’EXILI.Comprendre els milers i milers de persones que al llarg dels anys han hagut de marxar de les seves cases i anar terres enllà. Un fenomen que ens va afectar també als catalans i que, actualment afecta a milions de persones al món que s’han d’anar a d’altres països o instal•lar-se en camps de refugiats. Treballem l’empatia amb altres infants i joves que es poden trobar en aquesta situació, mitjançant imatges d’àlbums il•lustrats que els arriben endins fàcilment. Les emocions i reflexions generades poden ser expressades en llibres d’artista, creacions lliures que els nens i nenes poden dur a casa.

Lloc: Escoles Els Pins,  Betània, Mare de Deu de Montserrat,  Jacint Verdaguer, Sant Miquel, Sant Ildefons i Abat Oliva

 

Agents per la Pau 

 Els nostres joves agents per la pau de Cornellà (la Mireia, la Belén, Luisa, Ramón i Emma) visitaran als petitets/es de les escoles per explicar un conte de pau i amistat i al final faran un joc molt divertit per compartir entre els companys/es de classe. 

Lloc:  escoles l’Areny, Antoni Gaudí, Virolai, Els Pins, Santa Eulàlia i Abat Oliva. 

 

Tallers per la Pau, als Instituts

“La petjada Humana”, “Dilemes ètics”, Himnes Nacionals”. Tallers realitzats per Fundació Carta de la Pau dirigida a l’ONU

Dies: del 27 de gener a l’17 de febrer

Lloc: Instituts Miquel Martí i Pol, Maria Aurèlia Capmany, Esteve Terradas . 

________________________________________

Espais Joves

DANSA CAPOEIRA i resolució de conflictes. 

El taller promou una aproximació a la capoeira. A partir d’una coreografia, els/les joves coneixen l’origen i la història d’aquesta dansa que servia com forma d’expressió dels africans que van ser esclavitzats quan Brasil estava sota domini de Portugal.

Es treballa la coordinació de moviments i l'escolta activa per aprendre a apreciar sons, ritmes i maneres de moure el cos diferents als de la nostra cultura. L'activitat és dinamitzada per una tallerista que a partir dels grups d'edat crea ambientacions diferents per afavorir l'apropament a la dansa capoeira. A càrrec de  la Fundació Akwaba. 

Dies:  25 de febrer i 26 de febrer de 17.30 a 19h. Lloc: Espai Jove Sant Ildefons

Dies:  2 i 4 de març de 17.30 a 19h. Lloc: Espai Jove Riera Centre. 

________________________________________

Activitats al Punt de Solidaritat i Voluntariat - CRAJ

EL centre de Recursos Juvenils s’omplirà de missatges per la Pau durant tot el cicle de Foment de la Pau. 

Dimecres 27 de febrer i dijous 5 de març de 17 a 19h tothom està convidat a participar en Jocs i dinàmiques cooperatives i de reflexió sobre la pau, respecte i tolerància.  

Lloc: Punt de Voluntariat i Solidaritat (CRAJ. C/Mn. Andreu, 17) 

 

Exposició Seriosament... 25 arguments per la pau en còmic 

És una exposició de Fundació per la Pau. Una col•lecció de cartells plens d'enginy, que han estat il•lustrats per grans humoristes gràfics. 

Conté 25 idees que ens poden ajudar a construir una cultura de pau. 

"Compte! Aquests còmics són perillosos, et podrien fer canviar de parer... i podries començar a pensar que la pau és possible". 

Dia: del 27 de febrer al 27 de març de 16h a 21h

Lloc: Paret Taronja del CRAJ (C/Mossèn Andreu, 17)

 


Organització del Cicle: Ajuntament de Cornellà – Punt de Solidaritat

 

Suport: Diputació de Barcelona

 

Col•laboració:

.- Fundació carta de la Pau dirigida a l'ONU

.- Centre Delàs, d'Estudis per la pau.

.- Fundació Akwaba

.- Irènia, jocs de pau

.- Xarxa de Biblioteques de Cornellà

.- Instituts d’Ensenyament Secundari i Escoles d’Infantil i Primària

.- Espai Jove Riera Centre- Espai Jove Sant Ildefons-