Exposicions - Cicle dels refugiats
Des de l’any 2000 les Nacions Unides han assenyalat el 20 de juny com el “día mundial del refugiat”, per a recordar el drama que milers de persones pateixen i han patit en deixar les seves llars per fugir sovint de conflictes armats.
Tots ens podem imaginar que el fet de marxar i deixar enrere la casa, les pertinences, la seva història… i fins i tot la família en molts casos, es un procés dur, complex i altament traumàtic. Es una situació que posa a la persona al límit, quan per el que lluita es, simplement, per la supervivència.
L’altre cara de la moneda es l’acollida que aquesta gent es troba quan intenta fugir el més lluny possible de allò que els fa patir per la seva vida y la vida de aquells que estima. Estem veient recentment casos i testimonis reals que mostren que aquesta acollida de vagades no arriba... i si arriba, es molt precària. I l’ajut de la comunitat internacional trobem que no arriba a temps ni amb prou eines per pal·liar la situació que viuen aquestes persones.
Exposició TERRITORIS OBLIDATS
(de l’Associació Catalana per la Pau amb la col·laboració de l'Ajuntament de Cornellà)
Dins d’aquest context, una de les comunitats que duu més temps refugiada és la palestina, que es troba en aquesta situació des de la creació de l’estat d’Israel el 1948 fins a dia d’avui.
Actualment es calcula que n’hi ha 5 milions de refugiats palestins distribuïts en diferents països arreu del món. Al Líban hi ha 16 camps amb un total de més de 376.000 persones (són un 10% de la població del país).
En l’exposició “Territoris oblidats” mostrem la situació d’aquesta comunitat al Líban, un dels pocs països que no els hi han donat la ciutadania i on fins avui ja son tres generacions nascudes en els camps de refugiats entre pobresa, atur i condicions d’insalubritat.
A partir del treball de voluntàries de l’Associació Catalana per la Pau podem fer una mirada a la vida dels i les joves d’alguns d’aquests camps.
“Territoris Oblidats”, fins al 30 de juliol a la Biblioteca de Sant Ildefons.
Exposició SER REFUGIAT
(de ACNUR)
Actualment també es pot visitar una altra exposició amb la temática dels refugiats. Aquesta es diu: "Ser Refugiats". És una exposició que pretén donar-nos a conèixer la causa d'un refugiat. En ella es mostren els motius de fuga, les conseqüències de la vulneració dels Drets Humans, la tasca de protecció i assistència d'ACNUR, el funcionament d'un campament i les possibilitats de futur de les persones que són acollides.
Us convidem a visitar-la i donar un cop d'ull a aquesta dura realitat que implica ser refugiat.
“Ser refugiat”, fins al 17 de juliol a la Biblioteca Central.