L'Ajuntament i l'Obra Social 'La Caixa' posen en marxa un programa per oferir ajudes menjador a secundària

L'Ajuntament de Cornellà i l'Obra Social "La Caixa" han posat en marxa a la ciutat el programa "Educa't saludablement", amb el que volen donar suport a joves de Cornellà d'entre 13 i 16 anys en situació de vulnerabilitat per afavorir un correcte desenvolupament socioeducatiu i garantir una alimentació saludable. El programa es posa en marxa en l'àmbit de l'educació secundària, donats els efectes socials que per a alguns joves i les seves famílies suposa l'aplicació de la jornada escolar continuada als instituts i la manca d'ajuts de menjador en aquesta etapa educativa.

La iniciativa neix arrel de detectar en els darrers anys alguns casos de deficiència alimentària entre joves de secundària com a conseqüència de la crisi, i davant la falta de mesures per fer front a la situació per part de la Generalitat de Catalunya.

Per això, "Educa't saludablement" es desenvolupa en base a tres pilars bàsics: recolzament acadèmic, millora de competències i promoció d'hàbits alimentaris saludables. D'aquesta manera, es preveu perllongar la jornada a l'institut amb l'oferiment d'un àpat diari i activitats educatives i de lleure com ara: suport personal i acadèmic, adquisicions de competències en informàtica, estudi assistit, pràctica esportiva i sortides culturals entre d'altres. Es vol acompanyar als joves en situació de vulnerabilitat, atenent diferents àrees que afecten al seu desenvolupament com adults i evitant l'estigmatització, sobretot en una edat tan sensible com l'adolescència.

Suport setmanal de sis hores
Inicialment,el projecte es posa en marxa per a una trentena de joves de l'institut Mª Aurèlia Capmany, que estudien secundària i que han estat seleccionats pels serveis socials municipals i una comissió específica. Aquest joves rebran suport acadèmic i activitats de lleure, sis hores a la setmana: de dilluns a dijous entre les 16 i les 17.30hhores. En elles i sota la supervisió d'un coordinadors i monitors podran optar de forma alternativa a les activitats abans esmentades. Així mateix, es garantirà un àpat al migdia de dilluns a divendres.

Col•laboració d'entitats locals

El programa "Educa't saludablement" es desenvoluparà en aquest centre durant l'actual curs acadèmic i tindrà un pressupost de 40.000 euros aportats per l'Obra Social de "La Caixa". Per posar-ho en marxa, l'Ajuntament comptarà amb el suport de diferents entitats socials i de lleure de la ciutat. Així, la Fundació El Llindar, mitjançant el seu projecte "menja futur" de cuina digna i solidària oferirà els àpats als joves. El Club Infantil i Juvenil Sant Feliu Sant Ildefons intervindrà en temes d'estudi assistit, activitats de lleure i monitoratge i el club Bàsquet Femení oferirà suport en temes esportius. Aquestes activitats es complementaran amb tot el ventall de propostes socioculturals de l'Obra Social "La Caixa".