Més de 2.400 multes per incivisme a la ciutat durant 2015

Departament d'Espai Públic

A més de la inversió del pressupost municipal, és necessària la col·laboració ciutadana i les campanyes de sensibilització com "Cornellà pel civisme "i sobre el cost dels equipaments que informen de quant costa preservar la ciutat, per protegir l'espai públic i la convivència. L'any passat es van registrar 2.413 sancions (que van sumar 302.589 euros) per accions considerades vandàliques. Les infraccions més freqüents van ser per consumir begudes alcohòliques a la via pública, portar el gos deslligat i sense identificació censal o alterar l'ordre i embrutar la via pública.

La voluntat del consistori és actuar fermament contra l'incivisme, impulsant campanyes pedagògiques per conscienciar la població de la importància de mantenir els béns públics i promoure un ús responsable dels equipaments. Per contra, les actituds incíviques suposen una despesa per a les arques municipals que es podria invertir en serveis a la ciutat.

L'Ordenança de Convivència Ciutadana aborda les normes bàsiques de convivència; la cura i la protecció dels espais públics i del mobiliari urbà, la tinença d'animals, o la alteració de l'ordre públic, entre altres. Aquesta Ordenança recull importants sancions, tant econòmiques com de treballs comunitaris, per fer davant els actes incívics. les sancions oscil·len entre 300 i 700 euros per consum d'alcohol a la via pública, multes d'entre 350-750 i 3.000 euros per a casos reincidents, per no recollir les deposicions dels animals de companyia, o 200 euros per abandonar residus al carrer.

Treballs comunitaris per substituir les multes

L'Ordenança de Convivència Ciutadana ofereix la possibilitat de substituir les sancions econòmiques per reparacions de danys i treballs en benefici de la comunitat. L'Ajuntament serà el que determinarà, depenent de la sanció i la predisposició de la persona infractora, substituir la sanció per participació en activitats cíviques o altres tipus de treballs per a la comunitat. El barem d'hores de treball dependrà del tipus de sanció: 20 hores de treballs o formació per una sanció lleu, 40 per una greu o 100 per una molt greu. Els menors de 16 anys, podran commutar la sanció per una jornada formativa on se'ls facilitaran elements educatius que els permetin reflexionar sobre la seva conducta. l'objectiu és que la persona sancionada recapaciti sobre les conseqüències de les seves accions, promovent així un canvi d'actitud.