Cornellà s'apropa al drama dels refugiats a través d'una sèrie d'exposicions

Durant tot el mes d'octubre i dins del marc de la 17a Fira de Solidaritat per a la Cooperació s'han organitzat tota una sèrie d'activitats i exposicions per centrar l'atenció i sensibilitzar sobre les "Persones refugiades", el lema del cicle de solidaritat d'aquest any. Diverses exposicions ofereixen diferents òptiques del drama que viuen avui dia les persones que han hagut d'abandonar la seva terra per motius polítics o a causa de catàstrofes naturals o d'una guerra, per ser acollides en un país que no és el seu i, en la gran majoria dels casos, sense poder gaudir dels mateixos drets que els autòctons.

D'una banda es pot veure Un dia vam haver de fugir, una gran oportunitat per conèixer els efectes del desplaçament forçat en la infància a través dels seus dibuixos. A càrrec de Catalunya EACNUR, a la Paret Taronja del CRAJ fins al 21 d'octubre.

L'ACNUR estima que prop del 75% dels refugiats que hi ha en l'actualitat, més de 22 milions de persones, són dones, nens i nenes. Malgrat que les dones refugiades constitueixen més de la meitat de la població desarralada i el seu paper és fonamental per la supervivència de les seves famílies, la seva situació segueix sent d'extrema vulnerabilitat perquè al fet de ser víctimes d'un conflicte, s'hi afegeixen les injustícies a les que són sotmeses per la seva condició de gènere. La mostra Dones a l'exili, al Parc Esportiu Llobregat (PELL). ens apropa a aquesta realitat.

A la plaça Europa, una exposició de fotografies del periodista David González ens parla de Síria, el camí de l'exili. Un treball que pretén acostar el testimoni de persones refugiades que descriuen el seu camí cap a una nova vida a Europa. Les paraules de diverses persones refugiades en àrab i català i en diferents trams i moments d'aquest viatge, construeixen de manera conjunta amb les fotografies un relat sobre aquest camí, agrupat en quatre àmbits: la por, el camí, l'espera i el futur. La mostra, que es pot veure fins al 31 d'octubre, està produïda íntegrament pel departament de Cooperació de l'Ajuntament de Tarragona i organitzada junt amb el Comitè Català de l'ACNUR.

Finalment, Fundipau-Fundació per la Pau i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament presenten fins al 30 d'octubre, a la Biblioteca Sant Ildefons, la mostra Refugiats, per què? que ens apropa al drama social dels refugiats, en el marc de la campanya de suport a l'acollida de població refugiada en trànsit a Europa, víctima dels conflictes armats a l'àrea Mediterrània.