La Xarxa de Dones Emprenedores i el claustre de l'escola Antoni Gaudí guardonats amb els reconeixements '8 de març'

Per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora, a part de l'ampli ventall d'activitats que habitualment organitza el Consell de les Dones de Cornellà, es reconeixeran, per primera vegada, els projectes i les trajectòries de persones o entitats del municipi que treballen per defensar els drets de les dones i fomentar la igualtat de gènere amb els guardons ‘8 de març'.


Enguany es lliuraran aquests reconeixements a la Xarxa de Dones Emprenedores, entitat que en poc temps ha desenvolupat una important tasca divulgativa, i al claustre de l'escola Antoni Gaudí, per la seva trajectòria formativa sobre coeducació i igualtat de gènere. El lliurament tindrà lloc en la gala que se celebrarà a l'Auditori de Cornellà el mateix 8 de març. Un gala que inclourà la lectura del manifest a càrrec de Maribel Pons, directora del ASSIR Cornellà i el concert "Cançons de dones" a càrrec de Rosa Zaragoza.

8 de març jornada reivindicativa

El 8 de març tindrà un caràcter reivindicatiu. A les 12.00h s'ha convocat una concentració i aturada a la plaça de l'Església (12h) per denunciar la discriminació laboral, la violència i la bretxa salarial que viuen les dones, sumant-se a la convocatòria internacional "Vaga de dones: qui mou el món, l'atura".

Així mateix, a les 18.30h tindrà lloc la gala central a l'Auditori amb la lectura del manifest reivindicatiu i un concert de música. A part de l'acte central, el Consell de les Dones i l'Ajuntament de Cornellà, a través del Centre d'Informació i Recursos per a les Dones, han organitzat un gran nombre d'actes i d'activitats per sensibilitzar la població sobre la igualtat de gènere i els drets de les dones durant tot el mes de març.

La trentena d'entitats que formen part del Consell de les Dones, que va ser pioner, fa més de 20 anys, en el treball en comú per defensar aquests valors, promouen bona part d'aquesta programació, especialment vinculada a la cultura i la formació. A mencionar, per exemple, la conferència de la politòloga Paula Gaona, sobre la lluita de les dones per la pau a Colòmbia ( 6 de març), el Festival de música per la igualtat (10 de març), la presentació de l'espai Dona i emprenedoria a la biblioteca de Sant Ildefons (13 de març), el lliurament dels Carnets als Agents d'Igualtat XAJI de Cornellà (17 de març), a més de diferents concerts i activitats culturals en col•laboració amb entitats de la ciutat.


Cornellà, ciutat pionera
Aquestes actuacions s'emmarquen en el treball per la igualtat que la ciutat desenvolupa de manera continuada durant tot l'any, a través del Consell de les Dones i el Centre d'informació i Recursos per a les dones, que va ser un dels primers de la comarca en entrar en funcionament. L'any 1994, es va crear una regidoria i es va constituir el Consell Municipal de les Dones, i l'any 1995 es va crear el CIRD, com un espai d'informació, assessorament, formació i trobada per a les dones de Cornellà, especialment per als grups més vulnerables.


Tot això va donar lloc, a la definició del I Pla d'Igualtat d'Oportunitats l'any 2004, que es va consolidar i millorar en un segon full de ruta per als anys 2010-2015 i que recentment s'ha renovat fins al 2020: III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat 2016-2020.

Fruit d'aquests plans s'han desenvolupat iniciatives per afavorir la igualtat de gènere des d'una perspectiva àmplia i adreçada a tota la població, amb especial incidència entre el col•lectiu juvenil i posant èmfasi en la lluita contra la violència masclista.
Joves i igualtat

Al juny de 2015 va néixer la XAJI Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Aquesta Xarxa té com a activitat principal la dinamització d'agents joves, actius i actives contra la violència de gènere. Està composada per grups de joves dels diferents centres d'ensenyament de Cornellà de Llobregat. Actualment, al voltant de 80 joves de la ciutat formen part d'aquesta Xarxa i el dia 17 de març es farà un acte simbòlic de lliurament de Carnets d'Agents d'Igualtat.

Descarrega't aquí el pdf amb totes les activitats del Dia Internacional de la Dona