Continuen els actes per reivindicar el paper de les dones

Durant el mes de març Cornellà reivindica de forma més contundent el paper social de la dona, els seus drets i deures per donar-les visibilitat i posar en primer terme els principals elements de discriminació.

Si la setmana passada la Gala del dia 8 amb la lectura del manifest i altres actes reivindicatius van centrar les propostes, aquesta setmana s'encenta amb la presentació, dilluns 13 de mar´ç (19h) de l'espai "dona i emprenedoria" a la biblioteca Sant Ildefons, un espai que vol promoure i donar eines a les dones amb inquietuds i amb ganes de fer realitat els seus projectes. L'espai estarà coordinat per la Xarxa de Dones Emprenedores de Cornellà.

Draunt la setmana també es farà una xerrada sobre les dones i el treball, es lliuraran els carnets d'Agents d'Igualtat XAJI a un grapat de joves que treballen la igualtat als seus centrs educatius i tindrem l'opció de veure també una pel·lícula i una obra de teatre.

La trentena d'entitats que formen part del Consell de les Dones, que va ser pioner, fa més de 20 anys, en el treball en comú per defensar aquests valors, promouen bona part d'aquesta programació, especialment vinculada a la cultura i la formació. A mencionar, per exemple, la conferència de la politòloga Paula Gaona, sobre la lluita de les dones per la pau a Colòmbia ( 6 de març), el Festival de música per la igualtat (10 de març), la presentació de l'espai Dona i emprenedoria a la biblioteca de Sant Ildefons (13 de març), el lliurament dels Carnets als Agents d'Igualtat XAJI de Cornellà (17 de març), a més de diferents concerts i activitats culturals en col•laboració amb entitats de la ciutat.


Cornellà, ciutat pionera
Aquestes actuacions s'emmarquen en el treball per la igualtat que la ciutat desenvolupa de manera continuada durant tot l'any, a través del Consell de les Dones i el Centre d'informació i Recursos per a les dones, que va ser un dels primers de la comarca en entrar en funcionament. L'any 1994, es va crear una regidoria i es va constituir el Consell Municipal de les Dones, i l'any 1995 es va crear el CIRD, com un espai d'informació, assessorament, formació i trobada per a les dones de Cornellà, especialment per als grups més vulnerables.


Tot això va donar lloc, a la definició del I Pla d'Igualtat d'Oportunitats l'any 2004, que es va consolidar i millorar en un segon full de ruta per als anys 2010-2015 i que recentment s'ha renovat fins al 2020: III Pla Transversal de Polítiques d'Igualtat 2016-2020.

Fruit d'aquests plans s'han desenvolupat iniciatives per afavorir la igualtat de gènere des d'una perspectiva àmplia i adreçada a tota la població, amb especial incidència entre el col•lectiu juvenil i posant èmfasi en la lluita contra la violència masclista.
Joves i igualtat

Al juny de 2015 va néixer la XAJI Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Aquesta Xarxa té com a activitat principal la dinamització d'agents joves, actius i actives contra la violència de gènere. Està composada per grups de joves dels diferents centres d'ensenyament de Cornellà de Llobregat. Actualment, al voltant de 80 joves de la ciutat formen part d'aquesta Xarxa i el dia 17 de març es farà un acte simbòlic de lliurament de Carnets d'Agents d'Igualtat.

Descarrega't aquí el pdf amb totes les activitats del Dia Internacional de la Dona