Fins al 30 d'abril és obert el termini de presentació de projectes als pressupostos participatius

L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat té previst destinar als pressupostos participatius 1.346.875 euros dels comptes municipals de 2018, una xifra que suposarà al voltant del 25% del total d'inversions per al proper exercici. Per segon any consecutiu, s'obre a la participació ciutadana una part del pressupost per incentivar la col•laboració ciutadana en la gestió municipal i contribuir a una adequada planificació dels recursos municipals.

La quantitat s'ha dividit en dues parts: 846.780 euros (62,87%) per a propostes localitzades en els barris i 500.095 euros (37,13%) a propostes que puguin beneficiar el conjunt de la ciutat. Els ciutadans i ciutadanes podran proposar i presentar iniciatives per al seu barri o pel conjunt de la ciutat de qualsevol tipologia (cultural, social, esportiva, educativa, mediambiental...).

Els pressupostos participatius tenen com a objectiu fomentar la transversalitat dins de l'Ajuntament com a forma d'organització municipal i, alhora, desenvolupar una eina que permeti tant conèixer quines són les necessitats i prioritats de la població per planificar els recursos municipals, com millorar l'eficiència i la transparència en la gestió.

Presentació de propostes de l'1 al 30 d'abril
Durant tot el mes de març s'ha obert un procés informatiu a entitats i associacions de veïns per explicar el període i procés de participació i entre l'1 i el 30 d'abril es podran presentar els projectes. Per participar-hi només caldrà està empadronat a Cornellà, ser major de 16 anys i estar enregistrat a la web www.pressupostosparticipatius.cornella.cat .


Cada persona podrà presentar un màxim de dues propostes, seguint uns criteris d'obligat compliment i sempre emmarcades en l'àmbit d'inversions, és a dir, tot allò que l'Ajuntament pot construir o adquirir. Durant el procés participatiu s' habilitaran més d'una desena de Punts Informatius i de Suport a on es podran presentar els projectes tant de forma digital com mitjançant formularis. En total hi hauran set punts de suport digital i 11 de suport presencial, on es podran presentar les propostes en format paper mitjançant un formulari i dipositar en unes bústies instal•lades per aquest procés.


Un cop finalitzat el termini de presentació de propostes, una comissió de tècnics municipals valorarà les propostes presentades segons criteris de viabilitat tant tècnica, como jurídica i econòmica. Els projectes aprovats es sotmetran a votació popular entre el 16 de juny i el 15 de juliol a través de la web específica.
Per votar els projectes que superin la fase selectiva, els requisits seran els mateixos que els indicats per fer propostes. Un cop realitzada la votació es procedirà al recompte de vots dels projectes i s'informarà a la ciutadania dels resultats obtinguts.
Els projectes guanyadors s'inclouran en l'expedient del Pressupost Municipal de l'Ajuntament que haurà de ser aprovat en sessió plenària.


Un total de vuit propostes de la ciutadania entre les inversions de 2017
En la primera edició dels pressupostos participatius es van presentar inicialment un total de 265 propostes, de les quals 87 van superar la valoració i anàlisi tècnica. Els ciutadans van votar i es van concretar 8 projectes que tenen a veure amb temes diversos com ara: instal•lació de desfibril•ladors als edificis municipals, millora dels carrils bici, instal•lació de càmeres de seguretat o supressió de barreres arquitectòniques, entre d'altres actuacions vinculades a la millora de l'espai públic. Aquest projectes es van incorporar al conjunt d'inversions del pressupost municipal de 2017 i suposen una inversió total de 685.500 euros.

Díptic informatiu
Web dels pressupostos participatius