Creix la implicació dels joves de Cornellà en matèria d’igualtat i violència de gènere

Departament de Polítiques d'Igualtat

La Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat de Cornellà (XAJI), creada per l’Ajuntament de Cornellà, es consolida com a via de comunicació directa entre el Centre de la Dona i la població més jove

El Consell de les Dones i el Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) de Cornellà ha constatat en el darrer any un increment de les consultes realitzades per joves en matèria de violència de gènere, principalment en l’àmbit intrafamiliar (61%) i de parella (39%). Aquest fet demostra que les noves generacions cada cop prenen més consciència de la necessitat d’anar més enllà en l’eliminació de les violències masclistes i la desigualtat estructural que les sustenta.

Aquesta violència, però, amb els seus múltiples rostres i manifestacions, segueix sent-hi present, per això, una de les prioritats en polítiques d’igualtat és intervenir el més aviat possible en la població adolescent, ja que és en aquesta etapa en la qual s’aprenen les pautes d’interacció que després es consoliden en la vida adulta. En aquest treball de sensibilització, han tingut un paper destacat els Agents d’Igualtat XAJI que han obert una via de comunicació directe entre el públic juvenil i el Consell de les Dones.

El juny de 2015 va néixer la Xarxa Activa de Joventut per a la Igualtat (XAJI) a Cornellà, una iniciativa conjunta amb la plataforma contra les violències de gènere i les entitats que formen part del programa Trenquem el Silenci. Va començar com a prova pilot a l’Institut Esteve Terradas amb 20 joves de primer d’ESO, i posteriorment s’hi han sumat tres instituts més: Miquel Martí i Pol, Joan Miró i l’Institut de Cornellà.

A dia d’avui som el municipi amb més joves adherits, més que a Barcelona. Al voltant de 80 joves dels diferents centres d’educació secundària del municipi formen part d'aquesta Xarxa i el passat 17 de març es va fer un acte simbòlic de reconeixement a la seva tasca amb el lliurament de Carnets d'Agents d'Igualtat, en el marc dels Actes del Dia Internacional de la Dona Treballadora a Cornellà, al Castell de Cornellà.

Aquesta Xarxa té com a activitat principal la dinamització d'agents joves, actius i actives contra la violència de gènere. La XAJI parla el llenguatge dels joves i pretén ser un referent entre els nois i noies de la ciutat per tal de poder donar-los el recolzament necessari en cas de conèixer o estar vivint situacions de violència. Per tal de garantir la privacitat i una atenció adequada el CIRD cedeix un espai on atendre els joves i les joves que vulguin adreçar-se a la XAJI per a qualsevol consulta i/o dubte.

La formació i la prevenció són la clau

L'objectiu prioritari de la XAJI en el seu conjunt, és desenvolupar una funció preventiva al centre educatiu. L'alumnat, que forma part voluntàriament de la XAJI, rep una formació prèvia en matèria d’igualtat i de violència de gènere i se’ls fa l’acompanyament durant tot el curs en el procés de prevenció, identificació i actuació davant de possibles casos dins de les aules.

 

Més informació a la nota de premsa
Què fer en cas de violència de gènere?