La lluita contra l’atur passa per la formació, la inserció i les polítiques actives d’ocupació

Departament de Polítiques d'Ocupació

La taxa d’atur registrat a Cornellà de Llobregat a gener de 2017 és del 12,9% de la població activa. És a dir, 5.394 persones, xifres similars a les del Baix Llobregat (12,5%) i del global de Catalunya (13,0%). La tendència ha estat positiva en l’últim any, ja que la xifra s’ha reduït en més de mil persones des de gener de 2016. Però la voluntat de l’Ajuntament de Cornellà és seguir impulsant totes les mesures possibles per facilitar que els aturats de Cornellà trobin feina i que es creïn noves empreses a la ciutat que els contractin.

Un dels eixos principals de l’acció social de l’Ajuntament en els darrers anys, vinculada a l’alta desocupació causada per la crisi econòmica, han estat els plans d’ocupació. Per fer-los realitat ha estat fonamental l’impuls i el consens de l’Acord Social contra la Crisi, que reuneix l’Ajuntament amb sindicats, organitzacions empresarials i entitats implicades a posar sobre la taula solucions reals que reverteixin els pitjors efectes de la crisi econòmica.

Aquest any 2017 està previst destinar-hi dos milions d’euros, i les primeres contractacions tindran lloc en les properes setmanes, en especial vinculades a especialitats d’administratius, auxiliars de biblioteques, construcció, docents d’idiomes, educació infantil, educadors cívics i socials, informadors, tasques de consergeria, etc. Són llocs de treball temporals (per a 9 mesos), de contingut social i de caràcter no estructural.

Vint persones busquen feina amb un model col·laboratiu i solidari

Aquesta setmana s'ha posat en marxa la primera “Lanzadera de Empleo” a Cornellà de Llobregat, que formarà vint persones perquè trobin feina amb un mètode innovador, basat en el model col·laboratiu. El projecte de la Llançadora d’Ocupació a Cornellà neix gràcies a l’acord entre l’Ajuntament de Cornellà, la Fundación Santa María la Real, i la Fundación Telefònica, i està finançada pel Fons Social Europeu.

La Llançadora d’Ocupació és una nova eina de foment de l’ocupació que canvia l’enfoc de les polítiques laborals, i planteja una nova filosofia d’innovació social amb les persones desocupades. Ofereix sessions individuals i en grup de fins a vint persones, amb diferents edats, perfils formatius o trajectòries laborals, que durant cinc mesos es reuniran a l’edifici de Polítiques d’Ocupació de l’Ajuntament de Cornellà, a Can Mercader, per entrenar una recerca de treball innovadora, proactiva, visible i solidària. És a dir, el plantejament és que treballin en equip, que entre ells
no imperi la competència, sinó que incorporin la cultura col·laborativa i s’ajudin mútuament per reforçar les seves habilitats, compartint coneixements i responsabilitats. La finalitat última, òbviament, és que aconsegueixin una ocupació, ja sigui per compte propi o aliè, gràcies a aquest canvi d’actitud.

 

Llegeix el reportatge complet al Cornellà Informa
Lanzaderas de Empleo