Cornellà ha realitzat 25 actuacions contra l'ocupació il·legal d'habitatges

La Guàrdia Urbana de Cornellà ha intervingut en 25 ocasions en ocupacions il·legals d'habitatges al llarg de 2016 i el que portem de 2017. És una pràctica en què certes persones, amb la finalitat d'especular amb l'habitatge, ocupen pisos il·legalment per rellogar-los o vendre'ls i treure un benefici econòmic. En el que portem d'any ja s'ha actuat en 17 casos, el doble que l'any passat, el que reafirma que es tracta d'una problemàtica creixent.

A més, davant  la impossibilitat de prendre mesures per falta de regulació jurídica, només es pot detenir als ocupadors en cas que se'ls enxampi forçant l'entrada a l'habitatge per danys o robatori. Els detinguts són reincidents en aquesta pràctica il·legal. Els 17 casos atesos durant aquest any han estat perpetrats només per 6 persones diferents, de les quals 3 ja van realitzar ocupacions il·legals l'any passat.

Per aquest motiu, l'Ajuntament ja va aprovar en el ple de març passat una moció per donar suport a la iniciativa de modificar la normativa per recuperar pisos ocupats il·legalment, en els termes que proposen membres del Col·legi d'Advocats de Barcelona.

La modificació de la Llei d'Enjudiciament Civil consisteix a incorporar un incís que permeti desallotjar i recuperar immediatament la possessió d'un habitatge sempre que els seus propietaris (o usufructuaris) siguin persones físiques, entitats socials o administracions públiques amb habitatges socials. Així, mitjançant un acte judicial el tribunal podria acordar la immediata entrega del pis al demandant. Actualment, per desallotjar un pis, cal que un tribunal dicti l'ordre després d'un procediment judicial que, segons les circumstàncies, pot allargar-se durant mesos.

La demora agreuja el problema social i a més també genera greus conflictes de convivència amb la resta de veïns, fruit dels mètodes violents i intimidatoris que fan servir els grups organitzats. Entre les intervencions de la guàrdia urbana destaca les agressions que va patir una parella d'una de les comunitats de veïns afectades.