460 alumnes de Cornellà encomanen el plaer per la lectura

460 alumnes de 2n d'ESO dels instituts de la ciutat han treballat aquest any la lectura en veu alta a través de la Corneliada, un projecte conjunt de les biblioteques municipals i el Centre de Recursos Pedagògics del Servei Educatiu Baix Llobregat que promociona la Lectura en veu Alta (LVA) dels escolars. Una experiència que permet als professors rebre formació i als alumnes millorar tècniques de dicció, entonació, comprensió lectora i descobrir noves i diverses maneres de llegir.

Cornellà és des de 2009 la ciutat de la lectura. El projecte Pla Ciutat de la Lectura és un dels compromisos de l'equip municipal per promoure la lectura des de tots els àmbits socials per tal d'impulsar-la com a motor de creixement, de cohesió i de coneixement dels ciutadans i ciutadanes de Cornellà. Sota aquest paràmetre, s'organitzen tot tipus d'activitats amb l'objectiu de crear un sòlid valor i augmentar el nombre de lectors de forma continuada en el temps. La Xarxa de Biblioteques Municipals concentra bona part de les iniciatives, que juntament amb les biblioteques escolars són un punt de referència, així com les propostes dutes a terme per diferents entitats de la ciutat, i per la comunitat educativa, en general. Una comissió de treball realitza el seguiment del Pla i impulsa nous projectes, per tal d'aconseguir un pacte per la lectura entès com un compromís del conjunt de la ciutadania.

Racons per llegir a l'espai públic

Transformar l'espai públic en un escenari habitual d'activitats de difusió de la lectura és una de les apostes per fer de Cornellà una ciutat de lectors. Dins el projecte Cornellà Natura està prevista la renovació del parc de Rosa Sensat per esdevenir el parc de la lectura i dur a terme tot tipus d'activitats per gaudir del plaer de llegir. Es pretén crear nous espais i potenciar els ja existents com el "Racó de la lectura" a Can Vallhonrat, o el Racó poètic al parc de Can Mercader.

En aquesta línia se situen els dos equipaments previstos en el pla estratègic de la lectura en els barris de Fontsanta i Almeda, que vindran a completar l'actual xarxa de biblioteques. 39.728 persones tenen carnet de les biblioteques de Cornellà, que els permet gaudir gratuïtament del servei de préstec de documents i d'activitats diverses encaminades a promoure el gust per la lectura, la formació i el desenvolupament personal. Una de les més consolidades són els clubs de lectura, en total ja són set de propis i sis a col·laboració amb altres entitats o equipaments de la ciutat.

Fer visible la producció literària de la ciutat i destacar el paper dels autors i autores locals com a agents culturals és una altra de les prioritats recollides en el projecte. Periòdicament es realitzen certàmens i concursos literaris, espectacles com la representació de la llegenda de Sant Jordi i la trobada de Voluntariat per la Llengua a la Jordiada, el programa de suport a la lectura en els mercats municipals, etc.

Llegiu el reportatge complet al Cornellà Informa