Cicle de Pau 2018

A finals de gener sabem que arriba una data molt important per a tota la nostra ciutat. I és que el dia 30 de gener celebrem el Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP), amb ell obrim el Cicle de Pau que s'estén per tot febrer i per tots els racons de Cornellà. 

Llorenç Vidal, que va ser el fundador del DENIP per allà el 1964, va dir: "El Dia Escolar de la No-violència i la Pau" (...) és una iniciativa pionera, no estatal, no governamental, no oficial, independent, lliure i voluntària d'Educació no violenta i pacificadora, practicada ja en escoles de tot el món i en la qual estan convidats a participar els centres educatius, els educadors i els educandos de tots els nivells i de tots els països."

"Propugna una educació permanent en i per a la concòrdia, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans, la no-violència i la pau."

La clau potser està en la frase anterior, en la paraula "permanent", ja que educar als infants i als joves en les vivències quotidianes de la no-violència, del diàleg, de la tolerància, de la justícia, de la llibertat i de la defensa activa dels drets humans són obligacions morals que els educadors i educadores (en qualsevol dels àmbits), els pares i la societat sencera, hauríem d'exigir-nos cada dia de l'any i no solament el 30 de gener.

Per aquest motiu col·legis, instituts, biblioteques... i d'altres centres, es volen implicar amb aquesta labor tant bonica com necessària, que no és altre que  transmetre i contagiar la Cultura de Pau i la idea que les persones són sempre més importants que tota la resta de coses i interessos que puguem posar sobre la taula. 

Són molts els centres educatius on es realitzaran tallers a càrrec de les entitats Irènia i Ombú Acció per al DENIP i pel Cicle de Pau durant tot aquest mes de febrer. A més d'aquests tallers, hi haurà d'altres activitats i accions que les escoles i els instituts realitzaran per aquest motiu.

A les biblioteques també es realitzaran activitats. Podrem trobar una activitat de conta-contes a la Marta Mata, que tindrà lloc el 14 de febrer i té per nom "Tu aquí i jo allà...". És un espectacle de contes per obrir la ment i les fronteres a tots aquells que vulguin venir a escoltar-lo. Per a públic familiar d'aquí i d'allà, a càrrec de Santi Rovira.

També trobarem del 19 febrer al 5 de març a la Biblioteca Sant Ildefons, l'exposició de Ruido Photo sobre la temàtica de migracions i racisme. Forma part d'un projecte que han creat conjuntament amb l'entitat SOS Racisme-Catalunya, i estarà acompanyada per un taller enfocat a fomentar el pensament crític, que realitzaran un grup de joves de Cornellà. 

I el dia 6 de febrer a les 10h, a la mateixa biblioteca, tindran una sessió del Club Debat dedicada especialment a parlar sobre les formes de la pau, el moderador serà Adrià Ruiz.

Com podeu veure Cornellà és una ciutat activa i solidària, perquè, a banda d'aquestes activitats, n'hi haurà d'altres. Tant de bo totes les persones que hi vivim trobem el nostre espai on poder participar i gaudir d'aquest meravellós Cicle de Pau.