Cornellà, ciutat saludable amb opcions esportives per a tothom

L’Ajuntament de Cornellà ha desenvolupat en els darrers anys una xarxa d’equipaments i programes adaptats a les necessitats dels diferents col·lectius. Actualment, la ciutat compta amb mig centenar d’equipaments i prop d’una vintena de programes específics que permet escollir entre diferents opcions per practicar esport sense sortir del nucli urbà, de forma gratuïta, com ara les pistes de petanca, de skate, les pistes esportives, els circuits saludables o els carrils bici. Així mateix, es pot assistir a classes amb monitors, també gratuïts, amb programes com el Vine a fer Esport Salut! (amb prop de 600 activitats anuals ), el programa dinamitzat de patis oberts, els programes als casals per a gent gran, les caminades, el programa de rutes a peu, camins rurals, les pedalades, o les activitats populars (curses, etc).

A més, s'ofereixen altres fórmules per fer esport dirigit a través del Parc Esportiu Llobregat (PELL), el Complex Esportiu de Can Mercader i la piscina de Can Millars, instal·lacions municipals que compten amb més de 300 sessions d’activitats dirigides al mes. Respecte a l’esport de competició, unes 6.000 persones aproximadament estan federades en alguna disciplina esportiva i utilitzen les instal·lacions municipals. Això, sumat a les alternatives d’altres instal·lacions privades, configura una àmplia oferta esportiva que es tradueix anualment en prop de 80.000 participants a l’any.

L'esport com a eina de cohesió social

Una de les iniciatives més recents impulsades des de l’Ajuntament, amb l’objectiu de fomentar la pràctica esportiva i els hàbits saludables entre la gent jove, és l’Escola Esportiva Social, un programa multiesportiu organitzat pels departaments d’Esports i de Família de l’Ajuntament de Cornellà en col·laboració amb entitats, escoles i instituts del municipi per donar a conèixer noves disciplines esportives, fer esport com a element educatiu i lúdic sense competició i, alhora, oferir una opció més d’activitat extraescolar a les famílies. L’oferta, amb prop d’una quinzena de modalitats esportives, s’adreça a nens i nenes de primària i secundària i compta amb monitors especialitats. Més informació a: www.escolaesportivasocial.cat

BALANÇ D’USOS I PARTICIPANTS

Prop de 6.000 nens i joves participen de l’esport federat cada temporada a la ciutat. Amb programes com el Vine a Fer Esport Salut!, caminades, pedalades, i activitats familiars es mobilitzen a l’any prop de 10.000 persones de totes les edats. Amb els jocs escolars, el Pla Català de l’Esport, o 'Cornellà pel Civisme', entre d'altres, mouen cada temporada més de 19.000 participants en edats entre els 5 i els 18 anys.

Pel que fa a les activitats adreçades a la gent gran, com: tai-txi, gimnàstica, passejades i altres activitats, sumen cada any més de 2.000 participants. Programes com ‘Fica’t a l’aigua!’ i altres accions multiesportives adaptades per estimular les capacitats i la integració social de les persones amb capacitats diferents tenen prop de 1.000 participants.

Cada any, prop de 500 joves de la ciutat participen d'iniciatives promogudes des dels Espais Joves, Les Nits Insòmnia o l’Escola Esportiva i Social. I en esdeveniments populars com la Cursa Popular, festes esportives i ús de les pistes esportives, els espais saludables o els ‘patis oberts’ s'obtenen cada any més de 32.000 participants.

Reportatge complet al Cornellà Informa n.363