Comença la XII Edició de la Universitat d'Estiu de les Dones

Entre l'1 i el 5 de juliol, torna a Cornellà la Universitat d'Estiu de les Dones (UED) per oferir una formació exclusiva en matèria de gènere, amb l'objectiu d'apoderar el paper de la dona al llarg de la història. Organitzada per l'Ajuntament de Cornellà i la Universitat de Barcelona, arriba enguany a dotzena edició.

Amb la voluntat de donar visibilitat  i empoderar a les dones en els diversos àmbits de la societat, aquest any els quatre cursos oferts posen l'accent en la sororitat, el primer moviment global en contra del masclisme i l'statu quo perjudicial per a les dones: #meToo, o el paper de la corporalitat en les lluites feministes així com les tendències del màrqueting i la publicitat. Així mateix, en l'àmbit més cultural es farà un curs concret sobre la dona i l'entorn musical al llarg de la història i es parlarà del paper de diferents compositores.

El curs s'ha iniciat amb la conferència inaugural  de la periodista Núria Ribó amb el títol: 'Dones i periodisme, evolució amb perspectiva de gènere'. La periodista explicarà la seva experiència al llarg de la seva àmplia trajectòria on destaquen entre d'altres la seva corresponsalia de TVE a Nova York i Londres. 

#meToo: de moviment inèdit a desenes de denúncies compartides

Sota la coordinació de Patrícia Martínez, Doctora en Història i professora de la UB i membre de l'Assemblea Feminista de la UB tindrà lloc un dels cursos que recull un tema d'actualitat: el moviment global #meToo. Avui que la postveritat impera arreu del món, les veus de suport i d'adhesió són l'única manera de protegir les persones que han vist com institucions, autoritats i grans grups de pressió social han posat en dubte la seva experiència amb diferents formes de violència patriarcal i, sobretot, abusos sexuals. En aquest context sorgeix, per exemple, el moviment #MeToo, una experiència ha estat un punt de partida contundent per a altres accions a través de les quals dones d'arreu del món s'han organitzat en grans moviments i han dit que, si les dones s'aturen, s'atura el món: les denúncies de diferents formes de violències són objecte de reflexió en aquest curs.

Un altre dels cursos posa l'èmfasi  en la corporalitat femenina amb el títol: 'Cossos im-possibles, Desmuntant l'imaginari sexual', proposa un diàleg interseccional i transversal al voltant de la corporalitat, la sexualitat i el gènere.

El tercer curs aprofundeix en sobre el màrqueting i la publicitat per analitzar aspectes com ara els missatges, les actituds i el paper de les marques en aquest àmbit. D'altra banda, el quart curs d'aquest any abordarà el tema de la dona i l'entorn musical, a partir del paper que van desenvolupar algunes compositores en èpoques diferents.

Iniciativa municipal
La Universitat d'estiu de les Dones va ser la primera experiència a Catalunya de formació superior en matèria d'igualtat de gènere, fora d'estudis adreçats a titulats superiors. L'objectiu del programa és oferir una formació alternativa en matèria d'igualtat de gènere que permeti actualitzar coneixements i intercanviar informació i opinions des de la perspectiva de gènere.

Els Juliols a Cornellà tenen una durada de vint hores, en horari de matí, i ofereixen una formació superior especialitzada en matèria d'igualtat de gènere, única a les universitats catalanes. Durant una setmana, a les instal·lacions del Citilab es podrà assistir a conferències, taules rodones i tallers, intercanviar informació i opinions i analitzar temes d'actualitat que no sempre es tracten al llarg del curs acadèmic.

Díptic de la programació de la XII Universitat d'Estiu de les Dones
Els Juliols de la UB