S'activa l'alerta de Protecció Civil davant la previsió de fortes ventades

Guàrdia Urbana

[Actualització 13/12/2019 19.55h] Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat l’Alerta del pla VENTCAT per la disminució del fort vent i les incidències derivades les darreres hores. El pla es manté en situació de prealerta ja que l’episodi de fort vent està previst que es mantingui fins el matí de demà dissabte a l'interior de les comarques de Tarragona però no tant intens.

En base a les previsions emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'ha activat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase d'ALERTA.

L'actual episodi que va iniciar-se ahir a la tarda, ha donat algunes incidències d'arbres caiguts al sud de Catalunya, on s'han recollit els registres més elevats de ratxes de vent: 101 km/h a Tortosa i 96 km/h a Mas de Barberans a les 18:30 d'ahir.

En aquests moments la zona de principal afectació se situa al centre de Catalunya entre el Barcelonès, el Baix Camp i el Bages. A partir del migdia el vent s'intensificarà i al vespre afectarà a tot el territori.

El moment de màxima intensitat es preveu que sigui demà divendres entre les 9 del matí i les 3 de la tarda a qualsevol punt de Catalunya, especialment al litoral i prelitoral central, Catalunya central i Prepirineu i Pirineu Occidental.

L'episodi continuarà al llarg de tota la nit i fins dissabte al matí atenuant-se progressivament.

El vent és component Oest i la distribució geogràfica és extensa i general el mati i migdia del
divendres.

Recomanacions de seguretat:

Si sou a casa
- Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
- Eviteu deixar testos o altres objectes a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer.

Si sou a l'exterior
- Vigileu amb el mobiliari urbà, l'enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l'arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
- No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
- Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses.

Si heu de conduir
- Consulteu les prediccions del temps i l'estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
- Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
- Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
- Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
- Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.

Si feu una activitat de lleure
- Aneu amb compte en practicar esports a l'aire lliure.

 

Notícies de Protecció Civil
@emergenciescat