Cornellà rebutja la supressió dels jutjats de violència contra les dones

Departament de Polítiques d'Igualtat

El ple de l'Ajuntament de Cornellà ha aprovat una moció sol·licitant que no es traslladi el jutjat especialitza en violència masclista (VIDO) fora de la ciutat, tal i com ha proposat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Així mateix, l'Ajuntament reclama al Ministeri de Justícia de l'Estat i a la Conselleria de Justícia de la Generalitat que, en tot cas, cal afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar l'accés de les víctimes de la violència masclista a l'empara judicial, i que això passa precisament per aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

Tots els grups representats al ple municipal (PSC, ERC, Ciutadans, Podemos i En Comú-Movem Cornellà) han signat la moció.

El TSJC ha fet el passat mes d'octubre una proposta perquè els jutjats VIDO, habilitats a cada localitat per tal de facilitar a la víctima la possibilitat de denunciar, passin a ser d'àmbit comarcal. Al Baix Llobregat, això suposaria suspendre o traslladar els jutjats VIDO d'Esplugues, Martorell, Sant Boi de Llobregat, el Prat de Llobregat i de Cornellà de Llobregat. Els únics jutjats que quedarien a la comarca serien a Sant Feliu de Llobregat i a Gavà.

Aquest model suposaria, explica la moció, una més gran situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència a la comarca, ja que la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l'atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista.

Precisament, aquests jutjats es van posar en funcionament d'acord amb la Llei Orgànica1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere, amb la intenció de facilitar a les víctimes el procés de denúncia, tenint en compte que moltes dones acostumen a no denunciar o a retirar les denúncies.

     
  S'activa una funció d’alerta immediata sobre violència masclista a l’APP de Seguretat ciutadana