Informació bàsica sobre el coronavirus

Davant la complexa situació que estem vivint com a conseqüència de la malaltia del coronavirus (COVID-19), volem fer arribar un missatge de calma i tranquil·litat. A més de facilitar-vos informació d’interès sobre aquesta malaltia i les precaucions que es poden prendre al respecte segons el Canal Salut de la Generalitat de Catalunya:

Què és la COVID-19 i quins son els seus símptomes?

És la malaltia provocada pel virus SARS-CoV-2, que pot afectar a les persones. Els símptomes més comuns són lleus, poden semblar els d'una grip, afecten un 80% de les persones i són malestar general, febre o tos. En els casos moderats pot produir sensació de falta d'aire i, en els més greus, la infecció pot causar pneumònia i altres complicacions.

Com es transmet el virus?

Per analogia a altres infeccions causades per virus similars, sembla que es transmet per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien una altra persona si entressin en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona. Per això, és important tapar-se la boca amb mocadors o amb el colze en tossir i rentar-se les mans molt sovint. Segons les dades més recents, els símptomes poden trigar entre 2 i 14 dies a aparèixer, encara que normalment triguen entre 5 i 6 dies.

Què es pot fer per evitar el contagi?

Les mesures generals de protecció individual per prevenir la COVID-19 són les mateixes que per evitar la grip, i inclouen:

-Realitzar higiene freqüent de mans (rentat amb aigua i sabó o solucions a base d’alcohol), especialment després del contacte amb secrecions respiratòries.

-Mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.

-En cas de tos o esternuts, cobrir-se la boca i nas amb la part anterior del colze o amb mocadors d’un sol ús que després llençarem a les escombraries.

-Evitar compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors…) i altres objectes sense netejar-los degudament.

-Evitar tocar-se el nas, ulls i boca.

Un test online per complementar el 061

El departament de Salut ha difós un nou test per internet que permet avaluar d'entrada si cal trucar al 061, per evitar que aquest telèfon d'informació es col·lapsi per les consultes relacionades amb la malatia del coronavirus:

>> Creus que pots estar afectat pel #coronavirus SARS-CoV-2?

En funció de les respostes, recomana aïllar-se i trucar al 061 o al CAP, o bé recomana estar atent a eventuals símptomes al llarg de 14 dies. També recorda els consells per evitar el contagi i que, si l'usuari ho considera convenient, truqui al 061 perquè es valori el seu cas.

 

  Informació en XINÈS/chinese language
  Informació en ÀRAB/arabic language