Cornellà dedica tota aquesta setmana a recordar la Universitat d’Estiu de les Dones, que ara començaria la XIIIa edició

El 6 de juliol de 2020 era la data marcada en el calendari local per a iniciar la tretzena edició de la Universitat d’Estiu de les Dones, però donada la situació d’incertesa per la crisi del coronavirus, s’ha hagut de suspendre. Amb tot, l’Ajuntament de Cornellà destinarà tota una setmana a recordar i destacar aquesta iniciativa municipal que té la finalitat d’empoderar el paper de la dona en diferents aspectes de la nostra societat. És per aquesta raó que fins el divendres, les xarxes socials municipals de la dona aniran desvetllant algunes dades o aspectes interessants de la Universitat d’Estiu de les Dones. L’objectiu d’aquest recordatori és animar a la població a participar en la pròxima edició, prevista pel 2021.

La Universitat d’Estiu de les Dones va començar el 2008 i sempre s’ha organitzat en el Citilab. Al llarg d’aquestes dotze edicions, s’han impartit 48 cursos universitaris amb perspectiva de gènere, entre els quals destaquen “Cinema, teatre i dona. Mirades i representacions”, “La dona en el còmic”, “Dones i misticisme”, “Gènere i teologia” o “El llegat de les dones en l’educació”. En concret, durant tota una setmana, el Citilab acollia quatre cursos diferents que s’impartien en horari de matí en mans de l’equip docent de la Universitat de Barcelona dins del seu programa dels “Juliols a la UB”. A les tardes, la Universitat d’Estiu de les Dones continuava la seva formació, amb una oferta variada de tallers també vinculats al feminisme en diferents aspectes del saber. Habitualment, “Les Tardes de la Universitat” comptaven amb exposicions, taules rodones o fins i tot, concerts.

Un dels moments destacats de la Universitat d’Estiu de les Dones sempre ha estat la inauguració institucional, que es portava a terme el primer dia a mig matí. En aquests actes, a banda de donar la benvinguda a totes les alumnes amb la presència de les autoritats polítiques pertinents, es convocava una conferència magistral a càrrec d’una dona rellevant en el seu sector professional. Al llarg dels 12 anys d’Universitat, han passat pel Citilab personalitats com ara Carmen Alborch, ex ministra de cultura; Bibiana Aído, l’ex ministra d’igualtat; Mercè Sampietro, actriu; Mabel Lozano, directora de cinema social; Marina Subirats, antiga directora del Instituto de la Mujer; o Sara Berbel, qui fou presidenta de l’Institut Català de les Dones l’any 2006.

La Universitat d’Estiu de les Dones acabava amb una Gala de cloenda que al llarg de les dotze edicions, cada vegada era més espectacular. L’any 2015, per exemple, es va organitzar un concert líric amb Ximena Agurto, Carmen Mateo, Dania Rodríguez i Núria Villà. I l’any 2017, la Universitat va acabar amb l’actuació de Berta Puigdemasa. De cara al 2021, la intenció és reprendre la tretzena edició prevista per aquest any i seguir amb totes aquestes activitats i propostes femenines que ja s’han convertit en tot un referent.