Cornellà ha de millorar les seves xifres de recollida selectiva per a conseguir el repte europeu

Cornellà haurà de reciclar el 55% de tots els seus residus l'any 2025. Aquest repte, que està impulsat per la Unió Europea, requereix la implicació ciutadana per a aconseguir-ho, i és que, segons les darreres dades, Cornellà va reciclar el 30,59% de les seves restes durant el 2018, fet que situa la localitat a la cua en el rànquing de reciclatge del conjunt metropolità i gairebé 25 punts per sota de la demanda comunitària. La matèria orgànica és la principal assignatura pendent dels cornellanencs i cornellanenques sobre reciclatge, ja que és la fracció que menys se separa correctament de la bossa de les escombraries. De fet, segons un estudi de l'Ajuntament de Cornellà, el 37% dels residus que s'aboquen en el contenidor del rebuig (el de color gris) és matèria orgànica. Per tant, cal l'esforç de tots i totes per a aconseguir el repte europeu i així, evitar la sanció econòmica que provoca el seu incompliment. 

Què faig amb les meves escombraries?

Alguns dels consells per a aconseguir reciclar correctament són, a casa, tenir diversos contenidors que facilitin la separació. Les fraccions més comunes són: el vidre (contenidor verd), el paper (contenidor blau), els envasos (contenidor groc), la matèria orgànica (contenidor marró) i el rebuig (contenidor gris). El vidre i el paper acostumen a ser els elements més reciclats perquè són els més clars de separar, però tot i això, també hi ha errors, com abocar vidres trencats en aquesta fracció -aquests s'han de portar a la deixalleria-; o dipositar en el contenidor blau els tovallons de paper usats -s'han de col·locar amb les restes orgàniques, al contenidor marró-. La matèria orgànica són totes les restes de menjar que tenim a casa, però hi ha molts veïns i veïnes que aprofiten aquest dipòsit per a abocar excrements de les seves mascotes i aquests haurien d'anar al rebuig, com també els bolquers, les compreses o els preservatius usats.

Pel que fa als envasos, són tots els materials que serveixen per a envasar els aliments o els productes de neteja, com ara el paper de plata per embolicar entrepans, brics de llet, les llaunes d'olives o els pots de plàstic, entre molts altres. I tota la resta, com la brossa de l'escombra o les cigarretes, forma part del rebuig. Si des de casa ja separem aquests residus de manera correcta, és molt més fàcil distribuir-los en els seus contenidors pertinents al carrer.

La Deixalleria i la deixalleria de barri ja funcionen amb normalitat

Cal tenir en compte que hi ha residus especials i molt habituals a les llars que s'han de portar a les deixalleries, com ara les piles descarregades, les càpsules monodosi del cafè o l'oli de fregir usat. Per cert, després del confinament, la Deixalleria municipal -situada al carrer de Progrés, 18-20- ja ha recuperat el seu horari habitual, que és de dilluns a divendres, de 9h a 14h i de 16h a 19.30h; i el cap de setmana, de 10h a 14h. Pel que fa a la deixalleria mòbil, aquesta canvia la seva ubicació cada dia de la setmana, visitant tots els barris de la ciutat. El seu horari és de 9.30h a 13h i de 16.30h a 19.30h.

Punts especials de recollida de piles i d'oli de fregir

A més, Cornellà també disposa de punts de recollida especial, com el quiosc de La Re-parada, situat al carrer dels Catalans, 70. En aquest espai, un quiosc de premsa reconvertit pel Consistori, hi ha un espai de recollida de piles i d'oli de fregir, a més de desenvolupar tallers amb consells de reparació de petits electrodomèstics i de productes electrònics. Alguns equipaments municipals també disposen d'un punt de recollida de piles i d'oli usat, com les escoles o les biblioteques.