21 de setembre: Dia Mundial de l’Alzheimer

Avui 21 de setembre, se celebra el Dia Mundial de l'Alzheimer proclamat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i afavorit per Alzheimer 's Disease International (ADI). Una jornada d'informació i reivindicació per a fer visible a tota la societat la problemàtica de la malaltia i les conseqüències que genera tant per al malalt que la viu, com per als familiars que la pateixen.
Serà aquest un Dia Mundial de l'Alzheimer atípic com a pocs. Cada any, la AFA organitza, en tota la comarca, prop d'una cinquantena d'actes per a commemorar aquest dia i donar visibilitat a aquesta malaltia Però enguany, a causa de la COVID-19, l'entitat ha decidit no dur a terme cap activitat social, com a mesura de responsabilitat amb la societat. El que si s'ha realitzat és un cartell commemoratiu per a divulgar-lo en els mitjans de comunicació durant aquesta setmana.
L'Associació de Familiars d'Alzheimer del Baix Llobregat va néixer fa 26 anys, per a impulsar la creació de centres i espais d'atenció i seguiment a malalts d'alzheimer i les seves famílies. Cornellà va ser un dels municipis pioners amb la creació d'un Centre d'Estimulació Cognitiva i Descàrrega Familiar, Centres de Dia especialitzats en l'Atenció Centrada en la Persona que estimulen les capacitats cognitives dels seus usuaris per a retardar el deteriorament, ajudant els seus familiars a evitar la sobrecàrrega i facilitant-los la conciliació amb la seva vida laboral i personal.
Centres que han anat incorporant les més innovadores metodologies. La  AFA -amb la col·laboració d'administracions, fundacions, socis i col·laboradors- ha aixecat 3 Centres de Dia (Cornellà, El Prat i Molins) i un espai d'Estimulació per a fases primerenques recentment inaugurat en Sant Boi.
A més, ha anat omplint el seu catàleg de serveis per a tenir cura dels malalts d'Alzheimer i les seves famílies.
Durant el confinament i el post confinament l'Associació s'ha adaptat i reorganitzat els seus serveis per a mantenir el suport a malalts i familiars. Per això s'han realitzat serveis secundo via plataforma zoom, l'atenció i el seguiment d'usuaris per videollamada, l'estimulació cognitiva online i a domicili, subministrant material d'estimulació als familiars i potenciant la seva atenció telefònica i el seu servei de SAD.

https://afabaix.org/es/noticias/dia-mundial-del-alzheimer-2020-el-21-de-septiembre-mas-atipico