Exposició en record de les inundacions de 1971

Exposició en record de les inundacions de 1971
Exposició 'La memòria del fang'.

En record de les inundacions del setembre de 1971, L’Avenç de Cornellà, Associació per al Patrimoni Històric i la Cultura, amb el suport de l’Ajuntament de Cornellà, impulsa la col·locació d’un monument que marca les alçades on va arribar l’aigua, una placa a cadascun dels barris afectats i una petita exposició al carrer que, a través de fotografies, mostrarà les conseqüències de la riuada, així com la solidaritat, la unió del veïnat i la mobilització ciutadana. La inauguració tindrà lloc el dimarts 21 de setembre, a les 19 h, al costat de la biblioteca Marta Mata. L’exposició serà primer a la confluència de la Rambla amb la plaça de l'Església, i està previst que sigui itinerant i es pugui visitar a diversos llocs de la ciutat. 

 

'La memòria del fang': la riuada de 1971

El dilluns 20 de setembre de 1971, hi ha forts aiguats al curs mig del riu Llobregat. A les 18 h, el riu comença a superar el seu curs habitual i a inundar els espais que hi ha fins al terraplè de defensa, a l'altura del barri de Riera. Sobre les 21.30 h, una gran avinguda d'aigua entra per Quatre Camins i inunda en deu minuts els barris del Centre, de Riera i d'Almeda. L'alçada de l'aigua va entre els 160 i 180 centímetres. A partir de les 22 h la situació és desesperada a la part baixa de la ciutat, amb una aigua que arriba a circular a vuitanta quilòmetres per hora i arrossega vehicles i tota mena de materials. 

Sobre les tres de la matinada, l'aigua deixa de pujar i comença un lent descens. L'endemà, dia 21 de setembre, a la llum del dia, es poden observar els tràgics efectes de la riuada. Sortosament, no es van haver de lamentar víctimes personals durant la nit. Però els danys materials, als comerços, empreses, infraestructures i vivendes familiars (en especial, els pisos baixos) van ser molt importants.

Les tasques de neteja van suposar un corrent de solidaritat molt important a la ciutat, i la reivindicació per la inacció de l'administració franquista i per la canalització del riu va conduir a protestes de molt més abast. El procés per aconseguir un riu segur va ser un procés paral·lel al de la recuperació democràtica a la ciutat.

[Extracte del contingut de l'exposició itinerant.]

  • 'La memòria del fang. La riuada de 1971 i la lluita per la canalització' és un llibre escrit per Ramon Rull i Badenes i publicat per L'Avenç l'any 2013. Amb el mateix títol, l'any 2011, el Castell de Cornellà ja va acollir una exposició commemorativa amb motiu del 40è aniversari de la riuada.