Cornellà aprova un pressupost de 97,8 milions d’euros per impulsar la recuperació econòmica i afrontar els reptes de futur

Són uns comptes expansius que augmenten un 14% en comparació amb l’any passat. Les inversions augmenten més de quatre milions d’euros (un 158%)
Cornellà aprova un pressupost de 97,8 milions d’euros per impulsar la recuperació econòmica i afrontar els reptes de futur
Millores d'accessibilitat al parc de Can Mercader.

L’Ajuntament de Cornellà ha aprovat un pressupost de 97,8 milions d’euros per a 2022, una xifra que significa un increment del 14% respecte a l’exercici anterior. Pel que fa al pressupost consolidat, és a dir, incorporant l’Institut Municipal de Radiodifusió i l’empresa municipal Procornellà, serà de 113 milions d’euros.

Els comptes municipals d’aquest any es desenvoluparan amb el 63% de recursos propis i el 37% restant, amb el suport d’administracions supramunicipals. Els pressupostos es van aprovar amb els vots favorables del PSC i En Comú-Movem Cornellà. Els grups municipals d’ERC i Ciutadans van votar en contra, i Podemos es va abstenir.

 

Es tracta d’uns pressupostos realistes i de caràcter social que garanteixen tots els serveis públics existents i que suposaran l’impuls a nous projectes que prioritzaran l’atenció a les persones i les polítiques socials i econòmiques per fer front a les conseqüències de la Covid-19. A més, el 2022 tindrem importants canvis en els serveis de neteja viària i recollida de residus, entraran en funcionament dues noves biblioteques i es remodelaran carrers i vies per naturalitzar-los i fer-los més sostenibles.

Al llarg d’aquest 2022, totes les partides s’incrementen un 9% de mitjana i els principals eixos són: manteniment de l’espai públic i política territorial (augmenta un 31% en comparació amb el 2021), acció social (creix un 16%), educació i cultura (s’incrementa 33,6 punts), i seguretat (representa un 35% més que durant 2021).

 

Les inversions augmenten més del doble

Pel que respecta a les inversions, aquestes arribaran en 2022 a 7.751.648 euros, un 158% més respecte al 2021. Entre els projectes més significatius de caràcter urbanístic es troben la remodelació de l’avinguda República Argentina, la conversió en un vial de vianants del carrer Bonestar o la millora d’un tram de la carretera d’Esplugues, així com la renovació i millora de espais verds a diferents zones. També destaca la renovació de l’entrada del parc de Can Mercader i la instal·lació d’ascensors per millorar la connectivitat entre barris.

Així mateix, es preveuen reformes a diferents centres educatius, parcs infantils i equipaments municipals, entre d’altres.

 

Aspectes destacats del pressupost per a 2022

 

NATURALITZAR LA CIUTAT: El programa Cornellà Natura inclou aquest any importants projectes per continuar dissenyant i construint una ciutat amb prioritat per als vianants, més verda i sostenible. Això fa que el pressupost destinat a aquesta partida i al medi ambient hagi augmentat un 247%. Destaquen la reurbanització del carrer Bonestar per a fer-lo de vianants i les reformes de l'avinguda República Argentina i de la carretera d'Esplugues. També es renovarà el parc de Can Mercader i s'hi instal·laran en aquesta zona ascensors per facilitar els desplaçaments a persones amb mobilitat reduïda.

 

MAJOR COBERTURA SOCIAL PER ALS MÉS VULNERABLES:  L'Ajuntament destinarà 5.578.922 euros a projectes socials, d'igualtat i de salut pública (un 16% més que l'any passat). D'aquesta manera, s'ampliaran les subvencions i programes de suport als col·lectius més vulnerables, especialment adreçats a les famílies més afectades per la pandèmia. L'atenció psicològica també se seguirà fomentant.

NOU SERVEI DE NETEJA I DE RECOLLIDA DE RESIDUS: L´entrada en vigor del nou contracte de neteja i de recollida d'escombraries és una de les novetats municipals per al 2022. Aquest any està previst instal·lar els nous contenidors, que a part de ser més accessibles per a la gent gran, també afavoreixen el reciclatge. A més, durant aquest 2022, es renovarà el sistema de neteja de la ciutat, ampliant els torns i els dies de neteja. Per dur a terme totes aquestes iniciatives, la partida destinada a manteniment i serveis és de 32.920.073 euros (un 31% més que durant el 2021). Això representa el 33,6% del total del pressupost municipal.

 

DUES NOVES BIBLIOTEQUES: Després de l'aturada de la pandèmia, l'Ajuntament de Cornellà s'ha proposat revifar la ciutat, ampliant el nombre d'activitats culturals al carrer. D'aquesta manera, es fomenta la cohesió social i l'accés a la cultura. A més, es posaran a marxa les dues noves biblioteques de Fontsanta-Fatjó i Almeda i, si les circumstàncies ho permeten, hi haurà Festival de Pallassos. Tot això amplia un 33,6% la partida destinada a cultura i patrimoni cultural de la ciutat. El pressupost total destinat a les activitats culturals és de 2.628.039 euros.

 

SEGURETAT, CONVIVÈNCIA I CIVISME: La Guàrdia Urbana està en un procés de renovació tecnològica integral per millorar l'atenció i el servei a la ciutadania. Per això, es dotarà de nous dispositius i equips tecnològics, s'ampliaran els efectius i es renovarà la flota de vehicles, amb noves motos elèctriques, i s'optimitzaran els recursos per millorar la convivència, el civisme i la seguretat. La partida destinada a Guàrdia Urbana i protecció civil és de 1.349.575 euros (un 35% més que el 2021).

El creixement del pressupost per a 2022, per polítiques de despesa

.