Mor el cantant de Cornellà de Llobregat Ramon Muntaner

Mor el cantant  de Cornellà de Llobregat Ramon Muntaner
Imatge: YouTube

El cantant Ramon Muntaner, nascut l'any 1950 a Cornellà de Llobregat, va morir ahir dijous als setanta-un anys d'edat arran d’un infart, segons que ha informat la Societat General d’Autors i Editors (SGAE), organització de la qual era director a Catalunya i les Illes Balears des de l'any 1996. 

Ramon Muntaner i Torruella, conegut especialment com a integrant del moviment de la Nova Cançó al llarg dels anys 70 i 80, va posar veu i música a poetes catalans, com ara Josep Maria de Sagarra, Miquel de Palol, Joan Salvat-Papasseit i Miquel Martí i Pol, a qui va dedicar íntegrament el seu segon àlbum ‘Presagi’. Comptava amb més de 220 obres de gèneres com ara la cançó i la música de films i sèries de televisió de drama, comèdia i ballet.

Nascut en una família relacionada amb el món sardanista i amb el Patronat Cultural i Recreatiu, es va integrar a finals dels anys seixanta en el col·lectiu de joves de la Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC), on va iniciar-se en la pràctica d'intervenir en les celebracions litúrgiques amb cançons que ell i altres acompanyaven a la guitarra. El 1972, va compondre la música de la coneguda obra reivindicativa Per què surt de mare el Llobregat, de Joaquim Vilà i Folch. Aquell mateix any va guanyar un concurs de noves veus en català i de la pràctica d'aficionat va passar a la professional, integrant-se en el moviment de la Nova Cançó. És molt coneguda la música que va compondre i interpretar per a l'adaptació cinematogràfica de la novel·la de Mercè Rodoreda La Plaça del Diamant (1982). Va publicar el seu darrer àlbum l'any 1988, sense deixar el món de la música, però vinculat a temes més institucionals o de protecció dels autors. Des del 1996 era el delegat a Catalunya de la Societat General d'Autors i Editors (SGAE).

La Junta de Govern Local ha aprovat un acord mostrant el seu condol i fent un reconeixement a tota la seva trajectòria.