Mor Salvador Montell i Puigarnau, destacat promotor de la cultura popular catalana a la nostra ciutat

Mor Salvador Montell i Puigarnau, destacat promotor de la cultura popular catalana a la nostra ciutat
Salvador Montell, en un acte de presentació de la Jordiada (arxiu).

Aquest dimecres, 1 de juny, ha mort Salvador Montell i Puigarnau, a l’edat de 81 anys. Aquest activista cultural cornellanenc va rebre l’any 2007 el Premi Ciutat de Cornellà d’Acció Cívica, en reconeixement a una llarga trajectòria vinculat a nombroses entitats de la ciutat, i en especial com a promotor de la cultura popular i tradicional catalana.

Entre d’altres, Montell va formar part de la comissió organitzadora de la Jordiada des dels inicis d’aquesta festa popular pròpia i característica de la ciutat de Cornellà, i en va ser el vicepresident de 1992 a 1997 i president des d’aquesta data fins a l’any 2017. Precisament, l’objectiu de la festa és recuperar i promoure la cultura popular i tradicional catalana a la nostra ciutat a través de l’esforç conjunt i coordinat de les entitats cornellanenques, amb activitats diverses que inclouen la festa central que ja fa més de vint-i-cinc anys que tradicionalment reuneix milers de participants al parc de Can Mercader.

A més a més, el 1984 va ser un dels creadors de la primera colla de diables de la ciutat, i més endavant fundador de l’actual colla Diables de Cornellà, de la qual n’és el president d’honor. De molt jove ja havia estat vinculat a l’esbart dansaire del Foment de la Sardana al Patronat Cultural i Recreatiu; més tard va prendre part en la recuperació de les danses populars des de l’Agrupació Sardanista de Cornellà, i posteriorment va ser membre dels Castellers de Cornellà.

Així mateix, ha estat membre de nombroses comissions ciutadanes vinculades a la cultura o la promoció cívica, com el Consell Municipal de Cultura, o el Consell de Ciutat, entre d’altres.

Les xarxes socials d'algunes d'aquestes entitats s'han fet ressò de la seva pèrdua durant el dia d’avui, com és el cas dels Diables i els Castellers.