S'activa l'alerta de protecció civil per fortes ventades

En base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que se'n poden derivar, s'ha activat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase d'alerta. 

El Servei meteorològic de Catalunya preveu fortes ratxes de vent durant el dia d'avui en el quadrant central de Catalunya i amb especial afectació a les zones del litoral central i nord. El vent bufarà de component Oest i es preveu una ratxa màxima de 20m/s amb afectació general en el territori afectat. Per a demà, 29 de desembre, s'espera que el vent redueixi la seva intensitat i una afectació menys extensa. 

De cara a l'avís per vent, fa falta extremar les precaucions de les zones on bufa fort vent, sobretot en quan a la conducció i a les activitats a l'aire lliure. Tambñe i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració de balcons i terrasses per a que no voli a causa del vent. 

Consells d'autoprotecció per a la població:

A casa
* Tanqueu i assegureu portes, finestres i tendals. Cal abaixar completament les persianes i, si són de cordó, subjectar-les adequadament.
* Eviteu deixar testos o altres objectes no estàtics a les façanes i terrasses i recolliu la roba dels estenedors per evitar que el vent els pugui fer caure al carrer i provocar un accident.

A l'exterior
* Vigileu amb el mobiliari urbà, l’enllumenat dels carrers, la decoració nadalenca, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure.
* No pugeu a llocs alts i exposats al vent, com ara les bastides o altres construccions.
* Eviteu els parcs, els jardins i les zones boscoses. Si sou a una zona arbrada, vigileu amb els arbres que puguin caure i eviteu totes les activitats amb foc. Tingueu en compte també la proximitat dels arbres als edificis: el vent els podria fer caure a sobre.
* Quan hi hagi temporal amb grans onades, no accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força, allunyeu-vos d'espigons, esculleres i passejos marítims.

Si heu de conduir
* Consulteu les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, eviteu desplaçar-vos per carretera.
* Si és imprescindible desplaçar-vos, tingueu molta precaució perquè us podeu trobar obstacles a la via.
* Cal alentir la marxa per poder mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions, és important subjectar el volant amb fermesa.
* Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.
* Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.