Un any de pandèmia, un any de protegir les persones com a principal objectiu de l'acció municipal

Fa un any, el 14 de març, es declarava l'Estat d'Alarma per Reial Decret 463/2020, per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. Des del moment en què es va desencadenar la pandèmia, l'Ajuntament de Cornellà va posar sobre la taula una prioritat: la protecció social i la seguretat de la ciutadania. Amb celeritat va crear l'Organització Municipal Excepcional (OME) que, durant els dos mesos que va durar el confinament, va dur a terme unes 70 accions per garantir els serveis bàsics municipals i protegir les persones més vulnerables, com ara infants i adolescents en risc d'exclusió, persones grans que viuen soles o beneficiaris de la Botiga Solidària. L'Ajuntament va elaborar un pla econòmic excepcional dotat d'3.630.000 €, compost de mesures fiscals i econòmiques per protegira les persones i a l'economia local. principalment es va tractar d'assegurar l'alimentació i el benestar dels més vulnerables, així com d'alleugerir la càrrega fiscal congelant algunes de les taxes municipals i aportant ajudes a el comerç local.

El juny de l'any 2020, el consistori aprovava el Pla de Protecció Social, amb l'objectiu d'ampliar el paquet de mesures desenvolupat durant els primers mesos de la pandèmia. Entre elles, destaca la creació d'un fons de contingència d'un milió d'euros. Aquest fons es va utilitzar per cobrir les necessitats bàsiques i prioritàries de les persones més afectades per aquesta crisi, les que ja vivien una situació de desigualtat abans de l'arribada del coronavirus.

 

Balanç del pla de protecció social per fer front a l'impacte de la Covid-19 a la ciutat

 

MASCARETA, HIGIENE I DISTÀNCIA DE SEGURETAT
Durant aquest any també es va incrementar la higiene i desinfecció dels carrers i els espais comuns: parcs, centres educatius i equipaments municipals. I es va adaptar la senyalització a la via pública per facilitar la distància de seguretat entre les persones, d'1,5 m. Vam aprendre la importància de complir amb les mesures de protecció: ús de mascareta, higiene de mans i reduir el contacte social, per frenar l'expansió de la pandèmia.

PLA DE XOC ECONÒMIC DE 3.630.000 EUROS

SUPORT A L'ECONOMIA LOCAL
De març a abril de 2020, es van suspendre les taxes referides a serveis municipals que es van tancar com les escoles bressol municipals, l'escola de música, els espais familiars, etc, juntament amb les taxes dels mercats ambulants i de les terrasses dels establiments que no van poder obrir. Es van destinar 630.000 € per a promocionar i ajudar a el comerç local, i mitjançant Procornellà es va realitzar la campanya de venda de 10.000 targetes-moneder per donar suport a al sector. Així mateix, durant el mes d'octubre, es van aprovar subvencions per a comerços locals, treballadors autònoms i microempreses de la ciutat, i ajudes directes (fins a un límit de 500 €) per a la restauració i centres d'estètica i bellesa obligats a el tancament.

MÉS DE 1.400 TARGETES-MONEDER PER SUPLIR LES BEQUES MENJADOR

ATENCIÓ A LES PERSONES GRANS
El suport a la gent gran durant els mesos de confinament va ser una altra de les prioritats per al consistori, que va portar a terme més de 6.000 trucades per fer-los un seguiment. També es va crear una borsa de voluntaris amb més de 200 persones que es van encarregar de fer la compra o de recollir medicaments a les farmàcies per a les persones vulnerables i dependents de la ciutat, i la Botiga Solidària va repartir bosses de primera necessitat i menjars a domicili per persones en situació de dependència (unes 3.234 persones ateses). També, han estat les persones grans i el personal sanitari de les residències del municipi les primeres persones a rebre la vacunació anti Covid-19, el passat mes de gener.

6.000 TRUCADES DE SEGUIMENT A LES PERSONES GRANS

PROTOCOL CONTRA LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
El confinament va ser dur per a tots i totes, però especialment per a les dones que ja vivien una situació d'abús per part de les seves parelles. El CIRD va dur a terme un protocol d'actuació en situacions de violència masclista explícitament per la situació de confinament, per continuar donant suport a les víctimes de manera telefònica i / o telemàtica. Gràcies a això, entre els mesos de març i juny es van atendre 62 nous casos de violència masclista i també es va donar suport a 25 dones que van ser ateses pel CIRD per altres temes.

 

LA COVID-19 EN XIFRES

La pandèmia ha causat més de 2,4 milions de morts i més de 112.100.000 de persones infectades a tot el món (xifra actualitzada a 2/3/2021). Casos positius acumulats a Cornellà: 6.972. Taxa de defuncions al Baix Llobregat 2.206 (Font: https://dadescovid.cat)