Coneixement, perspectiva de gènere i feminisme, des de Cornellà

L’any 2008 va tenir lloc la primera edició de la Universitat d’estiu de les Dones (UeD), una col·laboració entre l’Ajuntament de Cornellà i la Universitat de Barcelona per definir una proposta d’estudis de nivell universitari amb perspectiva de gènere, i això era, en aquell moment, una gran novetat.

Aquella novetat és avui una mirada necessària. Hem avançat, en aquests anys, però també és cert que hem descobert, s’han visibilitzat, més situacions que havien vingut cronificant la desigualtat en molts i diversos àmbits socials. I encara que la perspectiva de gènere sigui avui un element molt més assumit, també crec que hem descobert que el camí que quedar per recórrer en el més intrínsec de la nostra formació i educació per tal de solucionar aquests dèficits encara és llarg, i no són pocs els qui hi volen posar entrebancs.

Aquesta edició, encara limitada pels efectes de la pandèmia, serà una única jornada formativa que vol recuperar el fil del programa de la universitat de les dones per seguir generant coneixement amb perspectiva de gènere i clau feminista. Tindrem, demà dimarts 6 al Citilab, la presència del rector de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia. És important subratllar que la Universitat de Barcelona ha brindat tots aquests anys el cos acadèmic fonamental per fer de la UeD un programa formatiu, que Cornellà protagonitza, referent en l’àmbit del feminisme.

La jornada inclou ponències sobre la perspectiva de gènere a l’àmbit judicial, a càrrec de Mar Serna, i de com recuperar el paper de grans dones en la història de les arts i les humanitats, a càrrec de Ma. Àngels Cabré. Aquesta edició ens enllaça, així, amb temàtiques conegudes, i ens indica el camí cap a recuperar la programació habitual en les futures edicions, que tots desitgem que ja siguin en plena normalitat.