Cornellà sota l’objectiu de Toni Baños

Dimecres vam inaugurar al Castell una exposició fotogràfica de Toni Baños, un reporter gràfic que va captar amb molt de rigor els primers anys de la transició a la nostra ciutat. L’ull d’aquest fotògraf, mostra una feina compromesa amb el seu entorn i la seva militància política, però també amb la seva ciutat i la seva gent. Seves són algunes fotografies que ja han esdevingut una icona d’aquells temps i que són àmpliament conegudes per la seva utilització en tota mena de revistes i publicacions. Aquestes imatges ens parlen d’una ciutat que, a poc a poc, s’anava despertant del malson de la dictadura, de gent de tots els àmbits, joves, obrers i dones, que de mica en mica anaven posant les bases de la societat en què avui tots vivim.

Hem d’agrair a Toni Baños l’esforç que va fer entre els anys 1975 i 1980 per preservar, per al futur, les imatges de fets transcendentals esdevinguts a la nostra ciutat i a la nostra comarca. No podem explicar el món en què ara vivim sense comprendre exactament tot allò viscut en els anys de la Transició. En segon lloc li hem d’agrair la generositat que ha mostrat en cedir a la ciutat l’ús de prop de 3.500 negatius, cosa que permetrà que tots els ciutadans i ciutadanes interessats a conèixer millor els primers anys de la Transició puguin disposar d’una informació gràfica que els serà de gran utilitat.

Us convido a visitar-la per saber d’on venim, per veure aquesta mostra que ens parla d’una Cornellà propera en el temps, però alhora també llunyana.