Davant de les dificultats, esforç i coneixement

Ahir dijous al vespre, els estudiants que han fet els millors treballs de recerca de Batxillerat a Cornellà han rebut un reconeixement especial a la Mostra de Treballs de Recerca, que organitzen l’Ajuntament i els Serveis Educatius del Baix Llobregat amb la col·laboració dels instituts de la ciutat.

Feia dos anys que no podíem fer aquest acte, i vaig començar agraint als joves el seu esforç aquests dos anys. Perquè en un període fonamental de la seva vida, han hagut d’enfrontar-se a les dificultats que tots coneixem, i l’han superat no deixant de banda el coneixement.

El fet d’estudiar, fer recerca, ampliar la base de coneixement, ens permet créixer. No només a la seva edat, en qualsevol moment de la vida. I això és també una disciplina des del punt de vista ètic, moral, i que suma a la comunitat, que ens fa progressar com a societat.

És evident que cal agrair-ho també al professorat, i com tots els premiats, també a les seves famílies, pel suport, per fer-ho possible.

Ara bé, l’esforç principal l’han d’haver posat elles i ells. Tenir la inquietud de seguir aprenent és, més enllà d’una satisfacció personal, una motivació a la vida, i seguir aquest trajecte és impossible sense implicació, sense esforç, sense compromís, perquè ningú els regalarà res. Ho sabem perfectament, en aquesta ciutat: ningú no ens ha regalat res, ni quan trobem dificultats, ni quan les coses van millor.

I per això vaig concloure, reprenent l’agraiment inicial, dient a aquesta vintena llarga de noies i nois gràcies per contribuir a la nostra comunitat, perquè amb vosaltres serà molt més forta. Un exemple per a tothom.