Ens ha deixat el poeta del ferro, en Paulí Collado

La calma d’aquest estiu es trencava a última hora per una pèssima i dura notícia que una persona em va comunicar: en Paulí Collado havia mort. 

El passat 3 de setembre, familiars, amigues i amics van acomiadar un dels activistes culturals probablement més respectats de la nostra ciutat durant la segona meitat del segle XX i el que portem del XXI. Fa molts anys que vaig conèixer al Paulí, un home polifacètic, educat en el taller familiar de forja i serralleria que tenia a la plaça del Sol... i que jo, un nen petit en aquella època, ja admirava.

Sempre m’ha sorprès la seva obra artística, tant multidisciplinar, o la creació d’escultures en ferro presents a la nostra ciutat, però més fascinant era veure la seva elegància escrivint, o escoltant el ritme de la seva veu en el món de la poesia, el cinema, el teatre, o la música; la seva veu i el seu cos afirmaven contínuament la dimensió de la seva humanitat, inundava amb senzillesa, i el seu somriure, que ha mantingut fins al final dels seus dies, era subtil i etern.

He tingut moltes converses amb ell, i sempre, de cadascuna d’elles en treies profit. En aquest moments de tristor m’ha vingut al cap un moment molt emocionant, el reconeixement que la ciutat li va fer l’any 2017, en lliurar-li el premi ciutat de Cornellà d’Humanitats, per la seva trajectòria artística, per l’aportació que ha fet a la societat en general, i molt especialment a la ciutat de Cornellà.

La seva empenta ha estat present a la ciutat des de fa molts anys, com comentava, per les diferents activitats culturals en què participava, però la seva petjada ha quedat materialitzada en tres escultures al nostre espai públic: les escultures de  la “Papallona” a la plaça Josep Tarradellas, la de ”Pegaso” a la plaça Sant Ildefons o la del “Sol” a la plaça que té aquest nom. I ara, més que mai, serviran per tenir-lo sempre en el nostre record. 

Has estat un referent en molts espais culturals: l’Orfeó Catalònia, el Cercle literari Antonio Machado, Semillero Azul... i en general per a moltes d’altres entitats i ciutadans de Cornellà.

Hem aprés molt de tu, Paulí, has marxat probablement quan menys ens ho esperàvem, un maleït accident ha estat la causa. Vas viure intensament cada moment dels teus 89 anys, i has marxat sense fer soroll i lluny de Cornellà.

Sempre et recordarem, sempre estaràs amb nosaltres i esperem poder contribuir a promoure el teu llegat.