Ens sap greu, però no ho compartim

Des dels ajuntaments som plenament conscients de la gravetat de la pandèmia de Covid-19, i que no existeix encara un manual clar de com actuar per aprendre a conviure amb la malaltia, mentre l'activitat econòmica pugui mantenir una certa normalitat.

Hem estat responsables, i hem estat també corresponsables a l'hora d’aplicar, i fer complir les mesures de restriccions que han estat necessàries per aturar aquesta pandèmia. I ho continuarem sent.

Com tots, estem preocupats per la situació, som conscients de què les xifres generals encara són alarmants, i cadascú de nosaltres està preocupat per l'evolució de les dades a la nostra ciutat, i és lògic que calgui actuar.

No volem obrir un debat on es confronti haver d'escollir entre la salut o l'economia, tot és important, però l'economia que es restringeix amb les mesures actuals és la de proximitat, la de molts professionals autònoms, la de moltes famílies, i també en depèn la seva supervivència. Hem vist, després de tots aquests mesos, que es poden graduar les mesures de restricció, i es poden fer esferes d’actuació a on garantir la salut i alhora deixar-los respirar, per tant s'han de poder establir mesures que permetin alhora protegir la salut i garantir l'activitat econòmica.

Per això, en aquest sentit, un grup d'alcaldes del Baix Llobregat hem demanat al Govern de la Generalitat que es torni a obrir el sector de l'hosteleria, de la cultura, l’esport, i altres... amb les limitacions i els procediments sanitaris que convingui. És compatible coordinar, i n'hem de ser capaços, l'obertura d'aquestes activitats, amb les restriccions a la mobilitat nocturna o de cap de setmana.

És evident que les restriccions es poden graduar de moltes formes, i creiem que hi ha marge per obrir en condicions de seguretat. Ara mateix, estem ofegant un sector que és fonamental en l'economia de proximitat i tot allò que en depèn, per no parlar dels proveïdors, etc., que acabaran conduint amb tota probabilitat a una pèrdua massiva de llocs de treball.

Sabem que prendre aquests tipus de decisions quan la salut està també en joc no és ni fàcil ni gratuït, però aquesta vegada, esperàvem, almenys, que se'ns consultés la nostra opinió. No ha estat així, lamentablement, i per aquesta raó, perquè no sabem fins a quan es pot allargar aquesta situació, personalment he de dir que davant d'això també he d'expressar la meva profunda preocupació. Ens sap greu, però no compartim aquesta decisió.