Judith Ibáñez, Medalla d’Or de la Ciutat

Fa molts anys que la nostra ciutat tenia un deute amb la Judith Ibáñez, una persona que des de l’any 1980 va dedicar tota la seva energia a treballar per la justícia social i per la igualtat a Cornellà, fent conquestes amb la seva visió àmplia i el seu tarannà íntegre i tenaç i una forta personalitat. Amb molt per fer, aquest Ajuntament va confiar en ella, vam treballar colze amb colze, i vam començar un camí comú per trobar solucions i propostes innovadores i imaginatives, que es van transformar en projectes pioners i cabdals per al desenvolupament de la nostra ciutat.

Projectes que en un principi semblaven utòpics, però que després es transformaven en programes que formen part del nostre catàleg de serveis a les persones, en els àmbits de la salut, del serveis socials i, molt especialment, en el camp de la conquesta de drets de les dones. Cornellà, gràcies a ella, sempre ha estat un referent en aquest àmbit des de fa més de 25 anys, perquè va ser una pionera en la lluita contra la violència de gènere, quan era un tema del qual no es parlava.

Era i és una dona avançada al seu temps, no tots érem capaços, moltes vegades, d’entendre els seus plantejaments, motiu pel qual teníem debats i converses llargs i intensos, però sempre enriquidors i des del més absolut respecte, i amb la creença ferma de què els poders públics eren claus en la defensa dels drets dels ciutadans i les ciutadanes. Hem discutit molt, però sempre ens hem mirat als ulls des de el respecte, l’honestedat i l’admiració. És d’aquelles persones que tens la sort de trobar-te en el camí i que et deixen empremta per la seva coherència i compromís.

Ha estat i és un referent inspirador per a moltes dones a Cornellà, i més enllà de les nostres fronteres. Sempre generosa i sensible, la seva visió també m’ha inspirat i m’ha refermat en les meves conviccions sobre la igualtat i el feminisme. Sempre he valorat el seu esperit i, per això, ara volem agrair la seva tasca amb l’acte de reconeixement i lliurament de la Medalla d’Or de la Ciutat.

Revisar la seva trajectòria a Cornellà és també revisar l’evolució que ha tingut la ciutat en camps tan importants com la salut, el benestar de les persones, o la igualtat de gènere. Programes que són avui una realitat, gràcies a persones com ella, i que van ser acreditats sobradament en l’expedient i la proposta d’acord que va aprovar el Ple Municipal per l’atorgar-li la medalla d’Or de la Ciutat.

Aquest dimecres se li lliurarà aquesta Medalla, del tot merescuda, perquè ha estat una figura clau en la història de Cornellà.

Com ella, moltes altres que són filles d’una generació de dones inspiradores, lluitadores, treballadores i fortes; anònimes i moltes vegades invisibilitzades, però que sempre han defensat els drets de les dones i en general els drets de les persones, sent pioneres en les lluites socials i que són ara referents de les noves generacions.

Gràcies Judith, i gràcies a totes elles! El progrés social no podrà ser sense totes i tots, sense la igualtat que tantes vegades has defensat i segueixes defensant.