Posem la lupa

Fa uns mesos una jove feia un tuit on manifestava ‘soc una de les nenes que es va criar amb les notícies de Marta del Castillo. De les que va viure la seva adolescència amb el cas de Diana Quer. I els primers anys d’universitat amb el cas de la manada. Soc com totes les dones: educades en la por’.

Paraules que ens sacsegen com a societat i com a mares i pares que veiem com la violència vers les dones està present en totes les franges d’edat per uns motius o altres, i que en les generacions més joves està adquirint un alarmisme que genera en moltes ocasions situacions de temor, pel ressò mediàtic que tenen.

I, de generació en generació, veiem com en el sí de les famílies es prenen mesures per intentar reforçar la seguretat, la tranquil·litat, i que, alhora, posen en relleu aquesta presencia invisible de la por: ‘no tornis sola a casa’, ‘fes-me una trucada quan arribis’, ‘has de tenir cura de no perdre el got de vista’, etc. Un etcètera massa llarg i contaminant.

Les administracions posem al seu abast eines preventives com l’App de seguretat a la nostra ciutat, sessions informatives als instituts, xerrades, tallers... Però, malgrat tot, es continua produint aquesta sensació de viure amb tensió i desconfiança, fins i tot a l'espai que ens envolta, un espai que algunes vegades és hostil, és evident que un home i una dona no tenim la mateixa percepció al caminar per un carrer a altes hores de la matinada.

Crec que aquesta angúnia l’hem de transformar, perquè la por ens roba, i roba a les dones moments de llibertat i de pau. Hem de prendre decisions a l’espai públic, i als espais privats, per transformar la por en força, perquè la por paralitza. Hem de combatre aquesta por amb el coratge de la llibertat i la igualtat, amb la participació d’homes i dones des de posicions reals d’equitat. Com a societat no podem permetre NI UNA MÉS, NI UNA MENYS, tal com comento a l’editorial d’aquest mes al Cornellà Informa.

El dijous, 25 de novembre es commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones i durant tota la setmana posem la lupa a Cornellà per donar, un cop més, visibilitat a una problemàtica que colpeja la nostra societat.

 

Actes del 25N a Cornellà

https://cornellaposalalupa.cat/