Un servei als joves, vigent des de fa dues dècades

Les Aules d’Estudi Municipals es tornen a posar en marxa aquest cap de setmana. Comença el període en què l’Ajuntament facilita que s’obrin tres aules a tres llocs de la ciutat (biblioteques Marta Mata i Sant Ildefons, i el Centre Cultural García-Nieto) per facilitar la preparació dels exàmens d’hivern, del que seria el primer quadrimestre en el món universitari. Ho fan gairebé amb normalitat pel que fa a l’accés i els espais, encara que l’horari encara té afectacions després d’haver hagut d’adaptar-se a les limitacions establertes per al control de la propagació de la covid-19 durant l’últim any i mig.

Aquest servei es va posar en marxa fa ara poc més de vint anys, com a mitjà per oferir als joves de la ciutat un espai d’estudi adequat, accés a material de referència, i també a Internet en un moment en què no era tan normal tenir accés a una wifi. I essent conscients de la ciutat on vivim, de què tenir a casa aquest espai adequat d’estudi potser no era accessible a totes les famílies, especialment quan calia treballar en grup; oferir aquest servei contribuïa  a evitar les desigualtats en l’accés en l’educació, ja que aquest gran objectiu demana fixar-se en detalls com aquests, potser no determinants, però sí significatius i que acaben definint la realitat del jove.

Avui dia, la manera d’abordar les pràctiques d’estudi ha canviat, les eines també, és evident, però les aules d’estudi han crescut: s’han diversificat i arribat a tots els barris, i fins i tot ha estat possible posar a disposició dels estudiants un espai, com és el Citilab, accessible qualsevol dia de l’any i durant les 24 hores. Els darrers anys, prop de 3.000 joves es beneficiaven d’aquest servei per temporada, cosa que referma l’aposta que es va fer en aquell moment, fa dues dècades, i que dona valor a aquest servei municipal.