Visibilitat i respecte

El 17 de maig es commemora el Dia Internacional Contra la Discriminació per Orientació Sexual, Expressió i Identitat de Gènere, que commemora el 17 de maig de 1990, quan l’Assemblea General de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) va retirar l’homosexualitat de la seva llista de malalties mentals.

Encara que estem avançat en aquest àmbit, la realitat encara és molt dura respecte a les agressions i discriminacions que el col·lectiu LGBTI pateix, i per això, hem de denunciar-ho i fer pedagogia. Les institucions tenim l’obligació de protegir, respectar i generar eines que permetin a totes les persones manifestar la seva orientació sexual, sense que això sigui cap estigma social.

Encara que hi ha molt de camí per fer, és important fer passes firmes. A Cornellà comptem des de fa uns anys amb un servei específic (SAI) per a aquest col·lectiu d’orientació i assessorament dirigit a persones LGBTI+ i les seves famílies. És un espai confidencial i obert a tota la població jove i adulta de Cornellà on es pot demanar informació sobre temes relacionats amb la diversitat afectiva, sexual i de gènere.

Aquest servei va lligat al programa DColors en el que participen diferents departaments municipals i que organitza  activitats durant l’any per conscienciar a la població, com ara  tallers educatius als instituts, xerrades, cicles infornatius i altres propostes transversals que, mica en mica, permeten fer ressó, i possar sobre la taula problemes, necessitats d'aquestes persones amb la finalitat de defensar la igualtat de tots i totes.

Durant el mes de maig es concentran un grapat d'aquestes iniciatives, que tenen com a punt de referència la festa que avui divendres es fa a la plaça de Catalunya durant tota la tarda. Una festa per donar visibilitat a aquests col·lectius. Perquè hem de normalitzar situacions que la societat ens demana, i perquè ha de predominar el respecte a les persones per sobre de qualsevol consideració o orientació sexual, raça o gènere.  El respecte és un senyal de maduresa, social i personal.