S’instal·la el primer 'Banc passallibres' a l'espai de lectura creat a la plaça de Francesc Macià

S’instal·la el primer 'Banc passallibres' a l'espai de lectura creat a la plaça de Francesc Macià

El banc permet l’intercanvi anònim de llibres amb un dipòsit a la part posterior

Des d'aquest mes Cornellà disposa d'un 'Banc Passallibres', a la plaça de Francesc Macià, que a més de ser un lloc on gaudir de la lectura té un dipòsit per facilitar l'intercanvi anònim de llibres. Es tracta d'una iniciativa de l'Ajuntament de Cornellà emmarcada en el Pla Cornellà Ciutat de la Lectura. Aquest banc ha estat dissenyat com a element arquitectònic per l'escultor Jordi Rocosa, i conté a la part del darrere un espai per a deixar llibres o agafar-ne de nous. Està situat molt a prop de l'Ajuntament de Cornellà, a la part posterior de l'edifici de Can Vallhonrat, un espai reformat recentment i batejat com a 'racó de la lectura' en aquesta intervenció urbanística.

En essència, es tracta d'un banc on llegir, xerrar o badar, com qualsevol altre, però amb un espai destinat a alliberar llibres que vulguem compartir amb un lector anònim (sigui perquè ens ha agradat, sigui perquè volem donar-lo); o bé a agafar el llibre que un altre lector anònim hagi deixat amb aquesta mateixa voluntat. Un element vertical al costat del banc explica breument el seu funcionament. El banc esdevé, a més, un homenatge de la ciutat de Cornellà a l'acte de llegir.

La pràctica del passallibres (conegut en anglès com a 'bookcrossing') va sorgir arran de la idea del nordamericà Ron Hornbaker, i des d'aleshores s'ha extès a diferents ciutats del món amb èxit creixent. Cornellà de Llobregat, dins del seu Pla Ciutat de la Lectura, organitza en els darrers anys una extensa programació d'activitats durant els mesos de març i abril vinculades a la lectura, ja siguin presentacions literàries, narrativa de contes, obres de teatre i música, i el descompte de 6 euros a tots els estudiants d'institut que comprin un llibre a la ciutat, entre el 12 i el 23 d'abril.

“Allí, en fi, tots van ser feliços, units en el present com ho havien estat en el passat. Mai, però, no van oblidar aquella illa, a la qual havien arribat pobres i despullats, l’illa que durant quatre anys, havia satisfet totes les seves necessitats, i de la qual només quedava un tros de granit batut per les onades del Pacífic, tomba de qui havia estat el capità Nemo!”

Cornellà de Llobregat, 24 de març de 2010

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00