L’Ajuntament de Cornellà cedeix per a lloguer social 18 pisos buits que ha recuperat d’entitats financeres

L’Ajuntament de Cornellà cedeix per a lloguer social 18 pisos buits que ha recuperat d’entitats financeres

L’alcalde explica que ha calgut molt esforç per “negociar i pressionar” les entitats financeres, tot i que s’ha evitat fer-ne “un circ mediàtic”

L’Ajuntament de Cornellà ha recuperat 18 pisos procedents de diferents entitats financeres que destinarà a lloguer social, cedint-los a famílies en situació de vulnerabilitat de la ciutat. Els habitatges buits ja s’han posat a disposició d’aquestes famílies, cadascuna de les quals està inclosa a una borsa on el departament de Serveis Socials municipal avalua la urgència de la seva situació.

L’Ajuntament ha recuperat els pisos després de negociar amb les diverses entitats financeres durant gairebé dos anys: són 7 pisos procedents del SAREB (el “banc dolent” de la reestructuració bancària espanyola), 5 de CatalunyaBanc, 3 de Bankia, 2 de CaixaBank i 1 del BBVA. L’alcalde, Antonio Balmón, ha explicat que “ha estat un procés llarg perquè ha calgut molt d’esforç, per negociar i per pressionar amb els pocs mitjans legals de què disposem, però amb tota la fermesa possible, a les entitats financeres. Ho hem aconseguit tot i evitant de convertir-ho en un circ mediàtic, que seria més efectista que efectiu”.

El mes de gener de 2014 l’Ajuntament de Cornellà va aprovar una moció per sancionar les entitats financeres i grans companyies que mantinguessin pisos buits a la ciutat per un període superior a dos anys. S'establia una sanció a partir de 1.000 euros per a aquelles entitats que es neguessin a facilitar l'accés social als habitatges, tot i havent d’encaixar qualsevol mesura dins de les condicions de la Llei del Dret a l’Habitatge de Catalunya.

La moció constatava la ineficàcia de les mesures impulsades pel Govern de l’Estat en aquest àmbit, amb el resultat de milers d’habitatges destinats exclusivament a una funció especulativa, i també demanava al Govern de la Generalitat que col•laborés per introduir millores legals necessàries per facilitar l’accés a l’habitatge.

Gestió des del Fons d’Habitatge de Lloguer Social

Ara fa tres mesos, l’Ajuntament també ha aconseguit posar en marxa un Fons d’Habitatge de Lloguer Social, dotat amb 735.000 euros, a través del qual es gestionaran aquests i altres pisos buits, fins a un total de 40, que es puguin aconseguir. Els habitatges tindran una renda entre 400 i 500 euros com a màxim, inclosos els serveis de comunitat i impostos. Els beneficiaris de la cessió assumiran un pagament mensual de 180 euros, al voltant del 35% del total, mentre que l’Ajuntament abonarà el 65% restant. L’empresa municipal Procornellà garantirà el compliment de tots els requisits, per part d’arrendataris i propietaris, i que al final del contracte l’habitatge estigui en les mateixes condicions que al començament de l’arrendament.

Una important plusvàlua aconseguida per l’Ajuntament gràcies a la venda d’un edifici ha permès posar en marxa aquest Fons, impulsant així els compromisos de l'Acord Social Contra la Crisi 2012-2016 per defensar el dret a l'habitatge. També dins aquest mateix àmbit de l’Acord, que s’ha de renovar en els propers mesos, l’Oficina de Mediació Hipotecària ha aturat 350 desnonaments en els últims anys. La gestió de l’Oficina es realitza gràcies a la col•laboració amb l’Ajuntament de la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà (FAVCO) i de la mateixa empresa municipal Procornellà.

Cornellà de Llobregat, 28 de juliol de 2015

Ajuntament de Cornellà de Llobregat
Departament de Premsa i Comunicació
Tlf: 93.377.02.12 / Fax: 93.377.88.00